środa, 31 lipca 2013

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?



Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)

Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)


Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 łyżek = 16 łyżeczek = 80 ml
1/4 filiżanki = 4 łyżki = 12 łyżeczek = 60 ml
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml


Objętość - z filiżanki na uncje (fl. oz)
1 filiżanka = 8 fl oz
3/4 filiżanki = 6 fl oz
2/3 filiżanki = 5 fl oz
1/2 filiżanki = 4 fl oz
1/3 filiżanki = 3 fl oz
1/4 filiżanki = 2 fl oz
1 łyżka = 0.5 fl oz
1 fl oz = 2 łyżki = 6 łyżeczek

Uncje na gramy
1 oz = 28g
2 oz = 56g
3,5 oz = 100g
4 oz = 112g
5 oz = 140g
6 oz = 168g
8 oz = 225g
9 oz = 250g
10 oz = 280g
12 oz = 340g
16 oz = 450g
18 oz = 500g
20 oz = 560g
24 oz = 675g
27 oz = 750g
36 oz = 1kg
54 oz = 1,5kg
72 oz = 2kg

Funty na gramy
1/4 funta = 112g
1/2 funta = 225g
3/4 funta = 340g
1 funt = 450g
1,25 funt = 560g
1,5 funt = 675g
2 funty = 900g
2,25 funt = 1kg
3 funty = 1,35kg
4,5 funta = 2kg



Temperatura - Stopnie Fahrenheita  na stopnie Celsjusza (F to C)
500° F = 260°C
475° F = 245° C
450° F = 235° C
425° F = 220° C
400° F = 205° C
375° F = 190° C
350° F = 180° C
325° F = 160° C
300° F = 150° C
275° F = 135° C
250° F = 120° C
225° F = 107° C


Miary mąki
1 filiżanka mąki = 140g
3/4 filiżanki mąki = 105g
2/3 filiżanki mąki = 95g
1/2 filiżanki mąki = 70g
1/3 filiżanki mąki = 50g
1/4 filiżanki mąki = 35g
1 łyżka mąki = 10g


 Miary masła
1 filiżanka masła = 2 plastry masła (sticks) = 8 uncji(oz) = 230g

Miary cukru krystalicznego
1 filiżanka  cukru = 200g
3/4 filiżanki  cukru = 150g
2/3 filiżanki  cukru = 135g
1/2 filiżanki  cukru = 100g
1/3 filiżanki  cukru = 70g
1/4 filiżanki  cukru = 50g
1 łyżka cukru = 15g



Miary cukru brązowego
1 filiżanka  cukru = 220g
3/4 filiżanki  cukru = 165g
2/3 filiżanki  cukru = 145g
1/2 filiżanki  cukru = 110g
1/3 filiżanki  cukru = 75g
1/4 filiżanki  cukru = 55g
1 łyżka cukru = 15g



Miary kakao
1 filiżanka  kakao = 105g
3/4 filiżanki kakao = 80g
2/3 filiżanki kakao = 70g
1/2 filiżanki kakao = 55g
1/3 filiżanki kakao = 35g
1/4 filiżanki kakao = 25g
1 łyżka kakao = 7g


 Mąka ziemniaczana
1 filiżanka mąki ziemniaczanej = 125g
3/4 filiżanki mąki ziemniaczanej = 95g
2/3 filiżanki mąki ziemniaczanej = 85g
1/2 filiżanki mąki ziemniaczanej = 65g
1/3 filiżanki mąki ziemniaczanej = 40g
1/4 filiżanki mąki ziemniaczanej = 30g
1 łyżka mąki ziemniaczanej = 8g


Miary cukru pudru
1 filiżanka cukru pudru = 160g
3/4 filiżanki cukru pudru = 120g
2/3 filiżanki cukru pudru = 105g
1/2 filiżanki cukru pudru = 80g
1/3 filiżanki cukru pudru = 55g
1/4 filiżanki cukru pudru = 40g
1 łyżka cukru pudru = 10g


 z Miary proszku do pieczenia
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia = 10g
2 łyżeczki proszku do pieczenia = 8g
1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia = 7g
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia = 6g
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia = 5g
1 łyżeczka proszku do pieczenia = 4g
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia = 3g
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia = 2g
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia = 1 g


 Miary sody oczyszczonej / soli
2 łyżeczki soli = 14g
1+3/4 łyżeczki soli = 12g
1+1/2 łyżeczki soli = 10g
1+1/4 łyżeczki soli = 9g
1 łyżeczka soli = 8g
3/4 łyżeczki soli = 5-6g
1/2 łyżeczki soli = 4g
1/4 łyżeczki soli = 2g


 Miary jogurtu naturalnego
1 filiżanka jogurtu = 235g
3/4 filiżanki jogurtu = 175g
2/3 filiżanki jogurtu = 155g
1/2 filiżanki jogurtu = 120g
1/3 filiżanki jogurtu = 80g
1/4 filiżanki jogurtu = 60g
1 łyżka jogurtu = 15 g


 z Miary mleka
1 filiżanka mleka = 245g
3/4 filiżanki mleka = 185g
2/3 filiżanki mleka = 165g
1/2 filiżanki mleka = 120g
1/3 filiżanki mleka = 80g
1/4 filiżanki mleka = 60g
1 łyżka mleka = 15g


 Miary śmietany kremówki
1 filiżanka kremówki = 235g
3/4 filiżanki kremówki = 175g
2/3 filiżanki kremówki = 155g
1/2 filiżanki kremówki = 115g
1/3 filiżanki kremówki = 80g
1/4 filiżanki kremówki = 60g
1 łyżka kremówki = 15g


Miary orzechów w płatkach i słupkach (migdały, pistacje itd.)
1 filiżanka siekanych migdałów = 100g

3/4 filiżanki siekanych migdałów = 75g
2/3 filiżanki siekanych migdałów = 65g
1/2 filiżanki siekanych migdałów = 50g
1/3 filiżanki siekanych migdałów = 35g
1/4 filiżanki siekanych migdałów = 25g
1 łyżka siekanych migdałów = 6g


Miary orzechów mielonych (migdały, pistacje, słonecznik, orzechy laskowe i ziemne)
1 filiżanka mielonych orzechów = 150g
3/4 filiżanki mielonych orzechów = 115g
2/3 filiżanki mielonych orzechów = 100g
1/2 filiżanki mielonych orzechów = 75g
1/3 filiżanki mielonych orzechów = 50g
1/4 filiżanki mielonych orzechów = 40g
1 łyżka mielonych orzechów = 10g


z Ile waży jajko?
1 jajko bez skorupki = 50g
1 żółtko = 20g
1 białko = 30g


z Jak przeliczać drożdże sypkie na świeże
100g świeżych drożdży = 40-50g aktywnych drożdży suszonych = 33g drożdży instant

W Polsce rzadko można dostać aktywne suszone drożdże, najłatwiej o świeże drożdże w kostkach i drożdże instant w niewielkich saszetkach.

8 komentarzy:

  1. Nareszcie wiem ile to jest filiżanka mąki. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Mega przydatne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przydatne, dzekuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.filiżanka to jest 250 ml.wody ?,dziękuję za odpowiedż.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Template developed by Confluent Forms LLC