Bardzo lubię suszone owoce i przywiązuję dużą wagę do ich jakości. Do suszonych owoców nie zaliczam owoców kandyzowanych ani innych wersji cukrowych posypek, bo to odbiera sens idei suszonych owoców i cieszeniu się ich naturalną słodyczą. Kupując morele zwracam uwagę na to, żeby nie były siarkowane, kupując żurawiny zależy mi na tym, żeby nie były słodzone. Kiedy sięgam po suszone figi i daktyle, chcę, żeby były takie, jakie kocha Bliski Wschód i z których przyrządza swoje słynne desery - soczyste, miękkie, aromatyczne. Niestety, figi i daktyle, które można u nas kupić najczęściej nadają się do wybicia okna albo jako podręczne narzędzie samoobrony.
Tym bardziej ucieszyło mnie, gdy podczas jednej z wizyt w Almie zauważyłam mężczyznę, który po krótkie rozmowie z kierowniczką sklepu osobiście nadzorował ułożenie pudełek na regale - a były to pudełka pełne takich właśnie idealnych daktyli. Panu, który okazał się być właścicielem firmy importującej daktyle z Iranu do Polski, towarzyszyła hostessa, która częstowała przechodzących klientów daktylami - dość powiedzieć, że w kolejce do kasy co najmniej kilka osób ściskało pod pachą srebrzyste pudełko pełne tych łakoci.
Chciałam Wam o nich napisać, żebyście mając okazję kupić prawdziwe, dobrej jakości suszone daktyle koniecznie po nie sięgnęli. Dobre suszone daktyle są upiornie słodkie, bardzo, bardzo miękkie, rozpływają się w ustach i smakują, nie wiem jak to możliwe, jak czekolada! Soczyste, aromatyczne, zachwycają pod każdym względem, mają delikatną, gładką skórkę, która niemal w ogóle nie jest pomarszczona. Takie daktyle doskonale sprawdzają się do słodzenia ciast, jako słodkie pasty i kremy lub do przygotowania tradycyjnego brytyjskiego deseru sticky toffee pudding.
Chciałam Wam o nich napisać, żebyście mając okazję kupić prawdziwe, dobrej jakości suszone daktyle koniecznie po nie sięgnęli. Dobre suszone daktyle są upiornie słodkie, bardzo, bardzo miękkie, rozpływają się w ustach i smakują, nie wiem jak to możliwe, jak czekolada! Soczyste, aromatyczne, zachwycają pod każdym względem, mają delikatną, gładką skórkę, która niemal w ogóle nie jest pomarszczona. Takie daktyle doskonale sprawdzają się do słodzenia ciast, jako słodkie pasty i kremy lub do przygotowania tradycyjnego brytyjskiego deseru sticky toffee pudding.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń