Przejdź do głównej zawartości

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?



Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)

Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)


Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 łyżek = 16 łyżeczek = 80 ml
1/4 filiżanki = 4 łyżki = 12 łyżeczek = 60 ml
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml


Objętość - z filiżanki na uncje (fl. oz)
1 filiżanka = 8 fl oz
3/4 filiżanki = 6 fl oz
2/3 filiżanki = 5 fl oz
1/2 filiżanki = 4 fl oz
1/3 filiżanki = 3 fl oz
1/4 filiżanki = 2 fl oz
1 łyżka = 0.5 fl oz
1 fl oz = 2 łyżki = 6 łyżeczek

Uncje na gramy
1 oz = 28g
2 oz = 56g
3,5 oz = 100g
4 oz = 112g
5 oz = 140g
6 oz = 168g
8 oz = 225g
9 oz = 250g
10 oz = 280g
12 oz = 340g
16 oz = 450g
18 oz = 500g
20 oz = 560g
24 oz = 675g
27 oz = 750g
36 oz = 1kg
54 oz = 1,5kg
72 oz = 2kg

Funty na gramy
1/4 funta = 112g
1/2 funta = 225g
3/4 funta = 340g
1 funt = 450g
1,25 funt = 560g
1,5 funt = 675g
2 funty = 900g
2,25 funt = 1kg
3 funty = 1,35kg
4,5 funta = 2kg



Temperatura - Stopnie Fahrenheita  na stopnie Celsjusza (F to C)
500° F = 260°C
475° F = 245° C
450° F = 235° C
425° F = 220° C
400° F = 205° C
375° F = 190° C
350° F = 180° C
325° F = 160° C
300° F = 150° C
275° F = 135° C
250° F = 120° C
225° F = 107° C


Miary mąki
1 filiżanka mąki = 140g
3/4 filiżanki mąki = 105g
2/3 filiżanki mąki = 95g
1/2 filiżanki mąki = 70g
1/3 filiżanki mąki = 50g
1/4 filiżanki mąki = 35g
1 łyżka mąki = 10g


 Miary masła
1 filiżanka masła = 2 plastry masła (sticks) = 8 uncji(oz) = 230g

Miary cukru krystalicznego
1 filiżanka  cukru = 200g
3/4 filiżanki  cukru = 150g
2/3 filiżanki  cukru = 135g
1/2 filiżanki  cukru = 100g
1/3 filiżanki  cukru = 70g
1/4 filiżanki  cukru = 50g
1 łyżka cukru = 15g



Miary cukru brązowego
1 filiżanka  cukru = 220g
3/4 filiżanki  cukru = 165g
2/3 filiżanki  cukru = 145g
1/2 filiżanki  cukru = 110g
1/3 filiżanki  cukru = 75g
1/4 filiżanki  cukru = 55g
1 łyżka cukru = 15g



Miary kakao
1 filiżanka  kakao = 105g
3/4 filiżanki kakao = 80g
2/3 filiżanki kakao = 70g
1/2 filiżanki kakao = 55g
1/3 filiżanki kakao = 35g
1/4 filiżanki kakao = 25g
1 łyżka kakao = 7g


 Mąka ziemniaczana
1 filiżanka mąki ziemniaczanej = 125g
3/4 filiżanki mąki ziemniaczanej = 95g
2/3 filiżanki mąki ziemniaczanej = 85g
1/2 filiżanki mąki ziemniaczanej = 65g
1/3 filiżanki mąki ziemniaczanej = 40g
1/4 filiżanki mąki ziemniaczanej = 30g
1 łyżka mąki ziemniaczanej = 8g


Miary cukru pudru
1 filiżanka cukru pudru = 160g
3/4 filiżanki cukru pudru = 120g
2/3 filiżanki cukru pudru = 105g
1/2 filiżanki cukru pudru = 80g
1/3 filiżanki cukru pudru = 55g
1/4 filiżanki cukru pudru = 40g
1 łyżka cukru pudru = 10g


 z Miary proszku do pieczenia
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia = 10g
2 łyżeczki proszku do pieczenia = 8g
1 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia = 7g
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia = 6g
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia = 5g
1 łyżeczka proszku do pieczenia = 4g
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia = 3g
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia = 2g
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia = 1 g


 Miary sody oczyszczonej / soli
2 łyżeczki soli = 14g
1+3/4 łyżeczki soli = 12g
1+1/2 łyżeczki soli = 10g
1+1/4 łyżeczki soli = 9g
1 łyżeczka soli = 8g
3/4 łyżeczki soli = 5-6g
1/2 łyżeczki soli = 4g
1/4 łyżeczki soli = 2g


 Miary jogurtu naturalnego
1 filiżanka jogurtu = 235g
3/4 filiżanki jogurtu = 175g
2/3 filiżanki jogurtu = 155g
1/2 filiżanki jogurtu = 120g
1/3 filiżanki jogurtu = 80g
1/4 filiżanki jogurtu = 60g
1 łyżka jogurtu = 15 g


 z Miary mleka
1 filiżanka mleka = 245g
3/4 filiżanki mleka = 185g
2/3 filiżanki mleka = 165g
1/2 filiżanki mleka = 120g
1/3 filiżanki mleka = 80g
1/4 filiżanki mleka = 60g
1 łyżka mleka = 15g


 Miary śmietany kremówki
1 filiżanka kremówki = 235g
3/4 filiżanki kremówki = 175g
2/3 filiżanki kremówki = 155g
1/2 filiżanki kremówki = 115g
1/3 filiżanki kremówki = 80g
1/4 filiżanki kremówki = 60g
1 łyżka kremówki = 15g


Miary orzechów w płatkach i słupkach (migdały, pistacje itd.)
1 filiżanka siekanych migdałów = 100g

3/4 filiżanki siekanych migdałów = 75g
2/3 filiżanki siekanych migdałów = 65g
1/2 filiżanki siekanych migdałów = 50g
1/3 filiżanki siekanych migdałów = 35g
1/4 filiżanki siekanych migdałów = 25g
1 łyżka siekanych migdałów = 6g


Miary orzechów mielonych (migdały, pistacje, słonecznik, orzechy laskowe i ziemne)
1 filiżanka mielonych orzechów = 150g
3/4 filiżanki mielonych orzechów = 115g
2/3 filiżanki mielonych orzechów = 100g
1/2 filiżanki mielonych orzechów = 75g
1/3 filiżanki mielonych orzechów = 50g
1/4 filiżanki mielonych orzechów = 40g
1 łyżka mielonych orzechów = 10g


z Ile waży jajko?
1 jajko bez skorupki = 50g
1 żółtko = 20g
1 białko = 30g


z Jak przeliczać drożdże sypkie na świeże
100g świeżych drożdży = 40-50g aktywnych drożdży suszonych = 33g drożdży instant

W Polsce rzadko można dostać aktywne suszone drożdże, najłatwiej o świeże drożdże w kostkach i drożdże instant w niewielkich saszetkach.

Komentarze

  1. Nareszcie wiem ile to jest filiżanka mąki. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Mega przydatne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo przydatne, dzekuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.filiżanka to jest 250 ml.wody ?,dziękuję za odpowiedż.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest to super pomocne,ale mam jedno pytanie:czy filiżanka, to tak jak szklanka?
    Ma 250 ml? Ja mam różne różne filiżanki. Jaka więc pojemność jest tu brana pod uwagę?

    OdpowiedzUsuń
  6. 700gwodyiletojest

    OdpowiedzUsuń
  7. włąsnie a jak mam 50 g mąki i 50 g wody to nie moge mierzyć tymi samymi miarkami :) Prawda bo to nie jest =

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mozna mierzyc ta sama miarka;maki bedzie 1/3 filizanki a wody 1/4filizanki pozatym mysle ze to przetlumaczone z angielskiego 1cup=250ml

      Usuń
  8. Czy można to stosować do dawnych przepisów (początek XX w) gdzie miary są w funtach i filiżankach podane?

    OdpowiedzUsuń
  9. Super eksta łałciu pałciu tloczek pompeczka wpisik.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ile ml ma filiżanka? 200 ml czy 250 ml????????????????????

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb jakiego nie znacie czyli jak wykorzystać pulpę z sokowirówki

O tym, że soki z warzyw są kopalnią cennych składników każdy wie (no, prawie każdy). O tym, że dość łatwo jest je zrobić wie ten, kto próbował. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy jest sens robić soki warzywne, skoro tak wielką część wykorzystanych warzyw trzeba wyrzucić? Gdyby ta część była kompletnie bezwartościowa a wszystkie cenne składniki kumulowały się w soku, nie byłoby problemu - ale tak nie jest! Pulpa pozostająca po zrobieniu soku z marchewki, buraczków czy selera jest tak samo, jeśli nie bardziej cenna niż sok.
W procesie robienia soku z warzyw wszystkie węglowodany (głównie cukry) trafiają do soku - pozostała pulpa warzywna nie zawiera węglowodanów. Jednocześnie w soku z warzyw nie ma ani grama białka - całe białko pozostaje w pulpie! To oznacza, że pulpa jest uboga w proste węglowodany za to bogata w cenne białko :) W efekcie 1 kromka buraczkowego pieczywa ma mniej niż 1,5g węglowodanów i prawie 3,5g białka. Piękne proporcje!
Wymyśliłam jak wykorzystać tę pulpę - m…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…