Przejdź do głównej zawartości

Omlet z krewetkami w sosie BBQ


Wprawdzie obiecałam Wam na dzisiaj ciąg dalszy prezentacji PB2, ale nie chciałabym Was zanudzić orzechowym tematem, więc do orzechów wrócę jutro. Drugi powód jest taki, że nie mogłam się powstrzymać i nie pokazać Wam jak najszybciej wiosennego omletu, który udało mi się wykombinować w weekend - było piękne słońce, czego dowód możecie zobaczyć na ostatnich, mocno rozświetlonych zdjęciach. Wiem, że profesjonalny fotograf uznałby je za złej jakości i prześwietlone - ale dla mnie to słońce na talerzu i iskrzące od pięknej pogody kolory mają w sobie tyle optymizmu, że ma to dla mnie większe znaczenie niż brak profesjonalizmu :)

Dzisiaj omlet - wybuchowy. Banalnie prosty, nieziemsko pyszny, super zdrowy, sycący, z samych wzorcowych składników. Pomysł sam do mnie przydreptał :)

My więc ziołowy omlet, bazę z zieleniny, awokado zamiast dressingu a jako akcenty - ostry smak Ajvaru i słodko-pikantne krewetki w sosie BBQ Walden Farms. Polecam Wam korzystanie z tej zasady i przyrządzanie sobie omletów na śniadanie, gdy nie wiecie co zjeść. Takie porządne śniadanie od razu postawi Was na nogi.


Składniki 
/na 1 dużą porcję/
  • 3 jajka
  • zioła - u mnie rozmaryn, tymianek, suszony czosnek, pieprz, wędzona papryka (moja ulubiona przyprawa :)
  • mix sałat
  • 150g krewetek mrożonych
  • 4 łyżki sosu BBQ (u mnie BBQ Original Walden Farms)
  • 1/3 awokado
  • 3 łyżki Ajvaru
  • do posypania - natka pietruszki


Wartości odżywcze
Jeden omlet zawiera: 455kcal; 44g białka; 5,3g węglowodanów; 28g tłuszczu.


Sposób wykonania
Krewetki zalać gorącą wodą (z kranu, nie musi być wrzątek), odczekać 2 minuty i obrać je z ogonków. Wymieszać odsączone krewetki z sosem BBQ, usmażyć (krótko, żeby się nie zrobiły gumowate).
Jajka rozmieszać energicznie w misce, doprawić ziołami. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię. Uwaga praktyczna - używam patelni do naleśników Tefala i nie muszę dodawać tłuszczu, bo nic do niej nie przywiera. Jeśli nie masz takiego zaufania do swojej patelni, wysmaruj ją 1 łyżeczką masła.
Wylać masę jajeczną i czekać. Nie ruszać! :) Gdy jajka się zetną i zerkając pod spód stwierdzisz, że są już złociste, przewróć omlet na drugą stronę. Nie bój się, że się rozpadnie - nawet jeśli, to co, przecież nie zmieni to smaku Twojego śniadania. Niejednokrotnie moje omlety malowniczo się rozpadały, nie należy się tym przejmować i przestrzegaj tylko jednej rady - rób to nad stołem albo nad kuchenką, nie nad podłogą. Bo jak chlapniesz omletem na ziemię... no, sami wiecie :)
Gotowy omlet zsunąć z patelni, posypać sałatami, na to rzucić krewetki, porozkładać kawałki awokado. Skropić kleksami Ajvaru, na koniec posypać pietruszką. Smacznego!



Komentarze

  1. Wygląda pięknie, kolorowo :) je się oczami..

    OdpowiedzUsuń
  2. W takich sytuacjach staje się jasne, jak ważny jest wygląd dania - niby zwykły omlet, a dzięki kolorom tak zachęcający, że można się czuć jak na królewskiej uczcie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się uniwersalny przepis. Dobry dla tych, którzy nie planują posiłków i stoją bezradnie wpatrując się we wnętrze swojej lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, dokładnie o to chodziło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…