Przejdź do głównej zawartości

Snickers light - z jabłkami i na bananowym spodzie

Czy zmodyfikowany przepis na ciasto snickers wciąż daje w efekcie ciasto snickers? Zapewne do pewnego stopnia tak - pozostawiam Wam odpowiedź na pytanie jak jest w tym wypadku, ale coś mi się zdaje, że bardzo mocno odbiegłam od wyjściowego przepisu chcąc go nieco odchudzić - co udało mi się wyśmienicie :)

A było to tak: w czasie gdy ja buszowałam po kulinarnych blogach, mój czteroletni Skarb zajrzał mi spod łokcia i wypatrzył sobie to ciasto - przyznaję, wygląda niesłychanie apetycznie, ale wizja zaoferowania dziecku (i sobie) ciasta mającego w sobie półtorej kostki masła przekracza moje granice akceptacji. Trzeba przyznać, że adres bloga jest niezwykle trafiony (d... rośnie) ;)

Jeśli nie jesteście fanami ciast snickersowych, zachęcam Was chociaż do wypróbowania przepisu na kruchy spód bananowy - jest naprawdę przepyszny! I ze względu na ów bananowy spód zgłaszam ten przepis do durszlakowej akcji bananowej. Pomimo, że nie zawiera proszku do pieczenia spód ładnie wyrasta - to przez połączenie się owsianego błonnika i wilgotnych bananów. Spód jest przypieczony na brązowo, z wierzchu i po bokach chrupiący, w środku wilgotny. Przez połączenie jabłek zapieczonych w wanilii i ciastek owsianych ciasto ma zimowy charakter.

Moje zmiany polegały na:
+ zamianie tradycyjnego kruchego ciasta opartego na mące i maśle kruchym pełnoziarnistym ciastem bananowym,
+ zamianie skondensowanej masy krówkowej w puszce na sos do deserów toffee dr. Oetkera,
+ rezygnacji z środkowej masy maślano-orzechowej i ograniczeniu się do samych orzechów na powierzchni ciasta,
+ zastąpieniu masy budyniowo-maślanej masą budyniowo-jabłkową.
W wyniku tych zmian oszczędność kalorii na jednym kawałku ciasta sięga 75% czyli 300kcal!!

Wartości odżywcze 1 kawałka (ciasto pokroiłam na 16 kawałków): 151kcal / 3g białka / 20,6g węglowodanów / 6,3g tłuszczu


Składniki na blachę o średnicy 26cm:
Kruche ciasto bananowe
2 średnie bardzo dojrzałe banany (260g bez skórki)
1 jajko
140g owsianych pełnoziarnistych ciastek Sante

Krem budyniowo-jabłkowy
420ml mlka 0,5% tłuszczu
1Ł cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu bez cukru (użyłam waniliowego, ale następnym razem wybiorę kokosowy)
45g ciemnego cukru Demerara
50g masła


Wierzch
110g sosu deserowego toffee dr. Oetkera
30g orzechów włoskich (lub innych)

Przygotowanie
Budyń wymieszać z cukrem Demerara i cukrem waniliowym, zagotować według instrukcji na opakowaniu w zmniejszonej ilości mleka. Nakryć folią (aby nie stworzył się kożuch) i odstawić do ostudzenia. Do ciepłego, ale nie gorącego budyniu dodać masło i energicznie wymieszać do jego rozpuszczenia się.

Ciasteczka owsiane rozgnieść na proszek, wymieszać widelcem z jajkiem i rozgniecionymi bananami na jednolitą masę. Masą wyłożyć formę lub blachę (użyłam silikonowej), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.

W międzyczasie część jabłek utrzeć na tarce o grubych oczkach a część pokroić w kostkę (uzyskamy niejednolitą konsystencję masy) i krótko poddusić mieszając - tak, aby jabłka puściły nieco soku, ale się nie przypaliły. Wymieszać podduszone jabłka z budyniem.

Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie masę budyniową i piec jeszcze 12-15 minut w 180 stopniach.



Ciasto ostudzić, polać masą toffee i posypać lekko posiekanymi orzechami. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny i podawać dopiero gdy porządnie się schłodzi a masa budyniowa i toffee zetnie.



Komentarze

  1. Jestem zachwycona! Zdecydowanie Twoja wersja bardziej do mnie przemawia. Pozwolę sobie skorzystać z przepisu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę! Na pewno będzie Ci smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się taka wersja! uwielbiam cisto Snickers, no ale wiadomo- to prawdziwa bomba, a tym się mozna zajadać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać czy Ci smakowało!

      Usuń
  5. Twoja wersja zdecydowanie zdrowsza:)) pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile jabłek? Ciasto jest kuszące, właśnie miałam się zabrać za zrobienie tego ciasta, ale nie podano ile ma byc jabłek? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako pierwsza to wypatrzyłaś! Faktycznie, nie zwróciłam na to uwagi, zaraz poprawię - a jabłek było 3, średnie sztuki.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…