Przejdź do głównej zawartości

Kawowe batoniki JustFit musli 105kcal - recenzja


Były batoniki zagraniczne, dziś dla odmiany coś z naszych stron - choć też nie całkiem, bo produkowane w Niemczech. Ale dostępne w Polsce w Biedronkach.
Bez dłuższych wstępów dziś na tapetę biorę batonika musli o smaku cappucino. Dostępny we wszystkich Biedronkach, cena około 4zł za opakowanie 6 sztuk.

Opakowanie 8/10pkt
Dość proste, ale nie jest to tak estetyczna, umyślnie surowa prostata jak u Kellog'sa, raczej widać cięcie kosztów, brak dbania o szczegóły, nie zgadza się głębia i perspaktywa - koszmar architekta, ja na szczęście jestem odporna i drgawek nie dostaję, ale dostrzegam, że wlepiono obrazki w sposób przypadkowy. 
Brązowy kolorek ma nam jasno sugerować, że smak jest kawowopodobny. Czcionki duże, czytelne, skład wypisany czytelne, właściwości odżywcze także.

Skład  4/10pkt
Powiem tak: nie jest dobrze
Syrop glukozowo-fruktozowy, płatki owsiane 23%, polewa tłuszczowa 20% (cukier, utwardzony tłuszcz palmowy, odtłuszczone mleko w proszku, laktoza, emulgator: lecytyna sojowa), ekstrudat pszenno-ryżowy (mąka pszenna, mąka ryżowa, cukier, dekstroza, olej palmowy, słód pszenny w proszku, słód jęczmienny w proszku, sól), płatki kukurydziane (kukurydza, cukier, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, emulgator: lecytyna), płatki pszenne pieczone (pszenica, cukier, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych), maltodekstryna, olej palmowy, aromat kawowy, emulgator: lecytyna, sól.
Na czerwono zaznaczyłam te składniki, które budzą moje zastrzeżenia:
  • Syrop glukozowo-fruktozowy na pierwszym miejscu, jest go w składzie ponad 1/4. Dopiero na drugim miejscu płatki owsiane i jest ich aż o 10 punktów procentowych mniej niż w analizowanym ostatnio batoniku Kellog's.
  • Utwardzone tłuszcze roślinne produkowane są z olejów roślinnych, które w procesie  utwardzenia (uwodornienia) zmieniają się i stają się szkodliwe: po pierwsze podwyższają poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz wpływają niekorzystnie na poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Spożywanie takich tłuszczy może prowadzić do poważnych chorób układu krwionośnego, w tym miażdżycy, chorób serca a także otyłości, cukrzycy i obniżenia odporności. Tłuszcze utwardzone są tak niezdrowe, iż przyjmuje się, że nawet tłuszcz pochodzenia zwierzęcego taki jak smalec, słonina czy masło są znacznie zdrowsze od roślinnych tłuszczy uwodornionych.
  • Lecytyna sojowa E476 - syntetyczny emulgator i stabilizator, ogólna rekomendacja: unikać.
  • Aromat - oczekuję, że producent zadeklaruje na opakowaniu, czy dodaje do produktów aromatów sztucznych czy naturalnych
  • E471 mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych; nie ma znanych skutków ubocznych, mogą być pochodzenia roślinnego i zwierzęcego - w dzisiejszych czasach, ze względu na rosnącą grupę wegetarian, wegan, oraz mieszanie się kultur i obecność wśród konsumentów żydów i muzułmanów informacje na temat zwierzęcego pochodzenia składników produktu powinny być moim zdaniem umieszczane na opakowaniu.
Batonik nie powinien się nazywać fit.

Wygląd 9/10pkt
Niemal jak na zdjęciu, tyle, że grubsza jest warstwa płatkowa, a cieńsza warstwa biała (biała czekolada?). Wielkość zgodna z oczekiwaniami. Batonik ma błyszczącą od syropu słodowego powierzchnię, wygląda apetycznie.

Smak i zapach 20/25kt
Przyjemny smak kawy charakterystyczny dla kawowych słodyczy - czyli zapewne do pogardzenia dla wytrawnych kawoszy. Ja kawy nie pijam, słodycze kawowe lubię i ten batonik zarówno smakiem, jak i zapachem trafia w mój gust. Bardzo słodki, wręcz ulepkowaty (jak lubię) - dla wielu osób może być za słodki. Warstwa spodnia nie przypomina w smaku białej czekolady, raczej ma smak słodkiego skondensowanego mleka. 

Konsystencja 8/10pkt
Chrupka i gumowata zarazem. Płatki są zwarte, gęste, mocno połączone syropem, chrupkie. Po wgryzieniu się batonik robi się gumowaty, taki do żucia, ale w dobrym znaczeniu - jak mordoklejka, a nie jak stara podeszwa :) Spodnia warstwa, ta z białej czekolady, nie zostawia szczególnie wyraźnych wrażeń co do konsystencji, uwaga skupia się raczej na warstwie płatkowej.

Możliwości wykorzystania 4/10pkt
Jak to z batonikiem, szału nie ma.

Stosunek jakości do ceny 5/10pkt
Stosunek smaku do ceny wypada bardzo dobrze. Ale nie ma się co oszukiwać, to nie jest produkt dobrej jakości - co nietypowe dla Biedronki, bo ich produkty mają raczej dość przyjemne składy.

Czy kupię ponownie 0/10pkt
Nie kupię. Syrop glukozowy na pierwszym miejscu, niewielka ilość płatków, brak w składzie jakichkolwiek produktów z pełnego przemiału, utwardzone tłuszcze - za dużo zarzutów.

Inne wrażenia punktowane 2/5pkt
Lubię kawowe słodycze a ten ma wyjątkowo udany aromat i smak kawowy, dodaję za to 2 punkty ekstra.

W sumie biedronkowy kawowy batonik 'fit' zdobył 60 punktów.

Komentarze

  1. ahh uwielbiam Twoj blog :) juz codziennie na niego wchodze :) milego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba zorganizuję jakiś konkurs z nagrodami specjalnie dla Ciebie za to, jak mi miło kiedy czytam Twoje komentarze :) Dziękuję & miłego dnia!

      Usuń
    2. w dodatku opisujesz nie tylko nasze polskie produkty, ale i wprowadzasz te zza granica :) a niektore naprawdę powinny byc dostepne i u nas. a jesli chodzi o konkurs to nie mialabym nic przeciwko :D

      Usuń
  2. Dla mnie baton to baton,nie ważne czy z ziarnami,musli,dietetyczny czy fit. Wszystkie jednakowo słodkie i niezdrowe. Wolę sama upiec w domu i mieć pewność,że nie mają w sobie szkodliwych substancji. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dyskutuję z tezą o wyższości batonów domowych nad kupnymi - zgadzam się z nią. Ale nie zawsze mam czas (a nawet i ochotę - a co! przyznam się) piec ciasta. Priorytetem jest dla mnie przygotowanie obiadu i lunchu w tygodniu dla męża i dla mnie a w weekend także dla córeczki. Jeśli wystarcza mi czasu na pieczenie ciast - robię to. A jak nie - mam w zapasie gotowe słodycze i wcale się tego nie wstydzę :) Staram się wybierać te o lepszym składzie.

      Usuń
  3. Jeżeli chodzi o dietetyczne batony to mam swoje ulubione. Moj faworyt to baton Allevo - smak sernikowy w czekoladzie. Baton stanowi pełnowartościowy posiłek i bardzo smaczny, chrupiący, bardzo pożywny, słodki i zapychający. Baton ma ok 210 kalorii i jest odpowiedni na posiłek w podrózy lub wtedy kiedy nie chce mi się nic gotować. Wszystkie produkty z diety Allevo są bardzo smaczne i pożywne a cała dieta jest bardzo skuteczna. Straciłam na niej 5 kilogramów i nie zauważyłam efektu jojo.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Chleb jakiego nie znacie czyli jak wykorzystać pulpę z sokowirówki

O tym, że soki z warzyw są kopalnią cennych składników każdy wie (no, prawie każdy). O tym, że dość łatwo jest je zrobić wie ten, kto próbował. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy jest sens robić soki warzywne, skoro tak wielką część wykorzystanych warzyw trzeba wyrzucić? Gdyby ta część była kompletnie bezwartościowa a wszystkie cenne składniki kumulowały się w soku, nie byłoby problemu - ale tak nie jest! Pulpa pozostająca po zrobieniu soku z marchewki, buraczków czy selera jest tak samo, jeśli nie bardziej cenna niż sok.
W procesie robienia soku z warzyw wszystkie węglowodany (głównie cukry) trafiają do soku - pozostała pulpa warzywna nie zawiera węglowodanów. Jednocześnie w soku z warzyw nie ma ani grama białka - całe białko pozostaje w pulpie! To oznacza, że pulpa jest uboga w proste węglowodany za to bogata w cenne białko :) W efekcie 1 kromka buraczkowego pieczywa ma mniej niż 1,5g węglowodanów i prawie 3,5g białka. Piękne proporcje!
Wymyśliłam jak wykorzystać tę pulpę - m…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…