Przejdź do głównej zawartości

Kawowe batoniki JustFit musli 105kcal - recenzja


Były batoniki zagraniczne, dziś dla odmiany coś z naszych stron - choć też nie całkiem, bo produkowane w Niemczech. Ale dostępne w Polsce w Biedronkach.
Bez dłuższych wstępów dziś na tapetę biorę batonika musli o smaku cappucino. Dostępny we wszystkich Biedronkach, cena około 4zł za opakowanie 6 sztuk.

Opakowanie 8/10pkt
Dość proste, ale nie jest to tak estetyczna, umyślnie surowa prostata jak u Kellog'sa, raczej widać cięcie kosztów, brak dbania o szczegóły, nie zgadza się głębia i perspaktywa - koszmar architekta, ja na szczęście jestem odporna i drgawek nie dostaję, ale dostrzegam, że wlepiono obrazki w sposób przypadkowy. 
Brązowy kolorek ma nam jasno sugerować, że smak jest kawowopodobny. Czcionki duże, czytelne, skład wypisany czytelne, właściwości odżywcze także.

Skład  4/10pkt
Powiem tak: nie jest dobrze
Syrop glukozowo-fruktozowy, płatki owsiane 23%, polewa tłuszczowa 20% (cukier, utwardzony tłuszcz palmowy, odtłuszczone mleko w proszku, laktoza, emulgator: lecytyna sojowa), ekstrudat pszenno-ryżowy (mąka pszenna, mąka ryżowa, cukier, dekstroza, olej palmowy, słód pszenny w proszku, słód jęczmienny w proszku, sól), płatki kukurydziane (kukurydza, cukier, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, emulgator: lecytyna), płatki pszenne pieczone (pszenica, cukier, sól, ekstrakt słodu jęczmiennego, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych), maltodekstryna, olej palmowy, aromat kawowy, emulgator: lecytyna, sól.
Na czerwono zaznaczyłam te składniki, które budzą moje zastrzeżenia:
  • Syrop glukozowo-fruktozowy na pierwszym miejscu, jest go w składzie ponad 1/4. Dopiero na drugim miejscu płatki owsiane i jest ich aż o 10 punktów procentowych mniej niż w analizowanym ostatnio batoniku Kellog's.
  • Utwardzone tłuszcze roślinne produkowane są z olejów roślinnych, które w procesie  utwardzenia (uwodornienia) zmieniają się i stają się szkodliwe: po pierwsze podwyższają poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi oraz wpływają niekorzystnie na poziom "dobrego" cholesterolu HDL. Spożywanie takich tłuszczy może prowadzić do poważnych chorób układu krwionośnego, w tym miażdżycy, chorób serca a także otyłości, cukrzycy i obniżenia odporności. Tłuszcze utwardzone są tak niezdrowe, iż przyjmuje się, że nawet tłuszcz pochodzenia zwierzęcego taki jak smalec, słonina czy masło są znacznie zdrowsze od roślinnych tłuszczy uwodornionych.
  • Lecytyna sojowa E476 - syntetyczny emulgator i stabilizator, ogólna rekomendacja: unikać.
  • Aromat - oczekuję, że producent zadeklaruje na opakowaniu, czy dodaje do produktów aromatów sztucznych czy naturalnych
  • E471 mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych; nie ma znanych skutków ubocznych, mogą być pochodzenia roślinnego i zwierzęcego - w dzisiejszych czasach, ze względu na rosnącą grupę wegetarian, wegan, oraz mieszanie się kultur i obecność wśród konsumentów żydów i muzułmanów informacje na temat zwierzęcego pochodzenia składników produktu powinny być moim zdaniem umieszczane na opakowaniu.
Batonik nie powinien się nazywać fit.

Wygląd 9/10pkt
Niemal jak na zdjęciu, tyle, że grubsza jest warstwa płatkowa, a cieńsza warstwa biała (biała czekolada?). Wielkość zgodna z oczekiwaniami. Batonik ma błyszczącą od syropu słodowego powierzchnię, wygląda apetycznie.

Smak i zapach 20/25kt
Przyjemny smak kawy charakterystyczny dla kawowych słodyczy - czyli zapewne do pogardzenia dla wytrawnych kawoszy. Ja kawy nie pijam, słodycze kawowe lubię i ten batonik zarówno smakiem, jak i zapachem trafia w mój gust. Bardzo słodki, wręcz ulepkowaty (jak lubię) - dla wielu osób może być za słodki. Warstwa spodnia nie przypomina w smaku białej czekolady, raczej ma smak słodkiego skondensowanego mleka. 

Konsystencja 8/10pkt
Chrupka i gumowata zarazem. Płatki są zwarte, gęste, mocno połączone syropem, chrupkie. Po wgryzieniu się batonik robi się gumowaty, taki do żucia, ale w dobrym znaczeniu - jak mordoklejka, a nie jak stara podeszwa :) Spodnia warstwa, ta z białej czekolady, nie zostawia szczególnie wyraźnych wrażeń co do konsystencji, uwaga skupia się raczej na warstwie płatkowej.

Możliwości wykorzystania 4/10pkt
Jak to z batonikiem, szału nie ma.

Stosunek jakości do ceny 5/10pkt
Stosunek smaku do ceny wypada bardzo dobrze. Ale nie ma się co oszukiwać, to nie jest produkt dobrej jakości - co nietypowe dla Biedronki, bo ich produkty mają raczej dość przyjemne składy.

Czy kupię ponownie 0/10pkt
Nie kupię. Syrop glukozowy na pierwszym miejscu, niewielka ilość płatków, brak w składzie jakichkolwiek produktów z pełnego przemiału, utwardzone tłuszcze - za dużo zarzutów.

Inne wrażenia punktowane 2/5pkt
Lubię kawowe słodycze a ten ma wyjątkowo udany aromat i smak kawowy, dodaję za to 2 punkty ekstra.

W sumie biedronkowy kawowy batonik 'fit' zdobył 60 punktów.

Komentarze

  1. ahh uwielbiam Twoj blog :) juz codziennie na niego wchodze :) milego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba zorganizuję jakiś konkurs z nagrodami specjalnie dla Ciebie za to, jak mi miło kiedy czytam Twoje komentarze :) Dziękuję & miłego dnia!

      Usuń
    2. w dodatku opisujesz nie tylko nasze polskie produkty, ale i wprowadzasz te zza granica :) a niektore naprawdę powinny byc dostepne i u nas. a jesli chodzi o konkurs to nie mialabym nic przeciwko :D

      Usuń
  2. Dla mnie baton to baton,nie ważne czy z ziarnami,musli,dietetyczny czy fit. Wszystkie jednakowo słodkie i niezdrowe. Wolę sama upiec w domu i mieć pewność,że nie mają w sobie szkodliwych substancji. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dyskutuję z tezą o wyższości batonów domowych nad kupnymi - zgadzam się z nią. Ale nie zawsze mam czas (a nawet i ochotę - a co! przyznam się) piec ciasta. Priorytetem jest dla mnie przygotowanie obiadu i lunchu w tygodniu dla męża i dla mnie a w weekend także dla córeczki. Jeśli wystarcza mi czasu na pieczenie ciast - robię to. A jak nie - mam w zapasie gotowe słodycze i wcale się tego nie wstydzę :) Staram się wybierać te o lepszym składzie.

      Usuń
  3. Jeżeli chodzi o dietetyczne batony to mam swoje ulubione. Moj faworyt to baton Allevo - smak sernikowy w czekoladzie. Baton stanowi pełnowartościowy posiłek i bardzo smaczny, chrupiący, bardzo pożywny, słodki i zapychający. Baton ma ok 210 kalorii i jest odpowiedni na posiłek w podrózy lub wtedy kiedy nie chce mi się nic gotować. Wszystkie produkty z diety Allevo są bardzo smaczne i pożywne a cała dieta jest bardzo skuteczna. Straciłam na niej 5 kilogramów i nie zauważyłam efektu jojo.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…