Przejdź do głównej zawartości

Cykoria karmelowa&naturalna - bezglutenowy napój kawowy (recenzja)


Ostatnich kilka wpisów to przepisy - czas na recenzję. 
Dzisiaj dwa produkty jednej marki - bezglutenowe napoje kawowe, jeden o smaku karmelowym, drugi o smaku klasycznym. 

Dystrybutorem produktu jest kwidzynska firma Coffee Promotion Sp. z o.o. - skoro dystrybutorem, to producentem jest zapewne ktoś inny, ale ta nazwa nie jest nigdzie na opakowaniu podana.
Cykoriowy/kawowy napój w wersji naturalnej jest dostępny w sklepach różnych sieci, wersja karmelowa jest trudniejsza do dostania. Opakowanie 10 saszetek kosztuje 2,5zł - 3,5zł.

Opis producenta (dystrybutora?):
"Wysokobłonnikowy napój kawowy instant - wspomagający odchudzanie (-16% błonnika w tym 11% inuliny) otrzymywany z z korzenia cykorii. Produkt naturalnie bezglutenowy. Cykoria Instant: - naturalne źródło błonnika, - reguluje procesy przemiany materii, - wspomaga odchudzanie. Zawarta w cykorii inulina: - zwiększa przyswajanie wapnia, - chroni prze zaparciami, - obniża poziom triglicerydów i cholesterolu we krwi. Dla osób dorosłych dążących do zredukowania masy ciała oraz jako napój wspomagający funkcjonowanie przewodu pokarmowego (szczególnie w zaparciach)."

Opakowanie 5/10pkt
Prosty kartonik, nie budzi zastrzeżeń. Saszetki dość ładne, łatwo oddziera się je wzdłuż perforowanej linii.
Duży plus za saszetki jako takie, lubię produkty pakowane w saszetki, można wziąć ze sobą do torebki .
Wersja naturalna występuje także w opakowaniu zbiorczym, ale nie polecam go - cykoriowy proszek łatwo łapie wilgoć i zbryla się w kleiste grudy, opakowanie nie jest chronione przed dostępem powietrza i wilgoci.
Jedynie kartonik karmelowej cykorii zawiera skład a naturalnej - tylko tabelę z wartościami odżywczymi (330kcal/100g - jedna saszetka to 8kcal i ok. 2g węglowodanów, zawartość pozostałych składników śladowa). Za niedostateczne informacje o składzie i wartościach odżywczych odejmuję połowę punktów.

Skład  4/10pkt
Skład z opakowania karmelowego: cykoria 92,6%, niskotłuszczowe kakao, aromat (na kartoniku istnieje tylko informacja o aromacie, na saszetce doprecyzowanie, że to aromat wanilinowy). 
Skład wersji naturalnej nieznany.
I tu pojawia się problem, i to nie jeden, a trzy:
  • nie wiemy jaki jest skład jednego z produktów,
  • napój jest karmelowy, a w składzie wymieniony jest jedynie aromat waniliowy
  • o ile napój naturalny nie jest słodki, o tyle karmelowy jest - i ciężko mi uwierzyć, że nie ma w nim żadnej substancji słodzącej
I co z tym fantem zrobić? Krakowskim targiem daję znów połowę punktów - jeśli skład byłby jasno opisany i miałabym pewność, że jest dokładnie taki, dałabym 9 punktów.

Wygląd 9/10pkt
Jak inka - beżowy, nieprzezroczysty. Bez pianki widocznej na opakowaniu (za tą zmyłkę odejmuję 1 punkt). Neutralny w odbiorze, ani nie budzi apetytu, ani nie zniechęca.

Smak i zapach 20/25kt
Najważniejsze: to nie jest napój dla kawoszy, jak sądzę. Jeśli ktoś delektuje się odmianami kawy, zapewne prychnie smakując tego. Ja do kawoszy nie należę,do czego przyznałam się już pisząc o kawowym batoniku z Biedronki i w moje gusta ten smak trafia. Smak jest dość delikatny, nienachalny, pijam, gdy mam ochotę na gorący napój a limit czarnych herbat jest już danego dnia wyczerpany, lub gdy mam ochotę na coś słodkiego (wtedy sięgam po wersję karmelową). 
Najbardziej mi smakują obie wersje z niewielkim dodatkiem mleka.
Karmelowa ma dość silny karmelowy zapach, ale przyjemny, nie sztuczny.

Konsystencja 10/10pkt
Proszek dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie tworzy grudek, wystarczy krótko zamieszać łyżeczką. Nie rozwarstwia się.

Możliwości wykorzystania 4/10pkt
Jedynie napój, aromat nie jest dość silny, żeby można było stosować do ciast w zastępstwie kawy.

Stosunek jakości do ceny 10/10pkt
30 groszy za saszetkę to dobra cena.

Czy kupię ponownie 10/10pkt
Tak, kupuję regularnie.

Inne wrażenia punktowane 3/5pkt
Podoba mi się, że wersja naturalna nie ma kofeiny (karmelowa ma!) - dobry napój na wieczór dla tych, którzy są podatni na kofeinę i obawiają się bezsennej nocy.

W sumie napój kawowy zdobył 75 punktów.



Komentarze

  1. O rany, skąd masz karmelową cykorię? Nigdy nie widziałam czegoś takiego w sklepie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupuję w Realu. Chyba nie widziałam w sklepie stacjonarnym innej sieci. Na pewno jest dostępna w sklepach internetowych. Szukałabym też na działach z żywnością bezglutenową i ewentualnie na regałach z produktami dla dietujących, bo inulina ma poprawiać perystaltykę jelit.

    OdpowiedzUsuń
  3. mi się nie podoba to logo bezglutenowe, wygląda na podrobione, w tym oryginalnym kłos mieści się w obrębie kółka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…