Przejdź do głównej zawartości

Drobiowy pasztet light - bez dodatku tłuszczu


3 tygodnie temu Izka z Palety smaku opublikowała przepis na pasztet z żurawiną - zachwycił mnie jego wygląd i od razu wrzuciłam go na listę przepisów do wypróbowania. Oczywiście musiałam wprowadzić swoje zmiany - udało mi się znacznie ograniczyć jego kaloryczność i zawartość tłuszczu i chociaż nie próbowałam wersji Izki, mogę dość butnie zadeklarować, że nie zaszkodziło to jego smakowi :) Zrezygnowałam też z żurawinowej galaretki z wierzchu, wolę pasztet bez dodatków, do którego mogę dodawać takie urozmaicenie, na jakie akurat mam ochotę.
Pasztet, pomimo znacznego ograniczenia ilości tłuszczu, bynajmniej nie jest suchy - część mięsa pochodzi z wątróbki kurczęcej i ta jest wystarczającym źródłem tłuszczu, użyłam też mięsa z całego kurczaka, odrzuciłam tylko skórę. Pasztet ma mocno mięsny, domowy aromat, doskonale nadaje się na kanapki. Pysznie smakuje z chrzanem, żurawiną, borówkami, ajvarem.
Muszę przyznać, że jednym z bodźców do upieczenia tego pasztetu był rzut oka na pasztet, którym zajada się codziennie znajomy z pracy - uwaga! - w ramach diety (sic!). Pasztet ów, którego nazwę litościwie przemilczę, zawiera 'aż' 37% mięsa drobiowego, w ramach którego znaczna część to MOM (mięso oddzielone mechanicznie - polecam filmiki na YouTubie na ten temat, wystarczy jeden, aby więcej nie sięgnąć po żaden produkt z zawartością tego czegoś). Postanowiłam udowodnić mu, że pasztet domowy nie tylko jest pyszny (w to akurat był skłonny uwierzyć), ale też bardzo łatwy do zrobienia - to pierwszy pasztet, który upiekłam i naprawdę zaskoczyło mnie jak mało pracy to wymaga!

Jak poprawiłam wartości odżywcze pasztetu
  • wątróbkę usmażyłam na oliwie a nie na maśle
  • zrezygnowałam z dodawania do pasztetu dodatkowego masła i polewania surowej masy pasztetowej masłem
  • wątróbkę oprószyłam przed smażeniem mąką razową zamiast białą
  • nie dodałam bułki tartej

Wartości odżywcze jednego plastra grubości 3/4cm o wadze 50g (ilość odpowiednia do posmarowania dwóch średniej wielkości kromek): 95kcal / 10,5g białka / 5g tłuszczu / 2,2g węglowodanów 

Składniki
/2 keksówki o długości 20cm/
  • 1 kurczak - mój ważył 1250g w stanie surowym, odrzuciłam 400g kości i skór po gotowaniu
  • 225g marchewki
  • 60g korzenia pietruszki
  • 120g korzenia selera
  • 540g wątróbki kurczęcej (nie indyczej)
  • 170g białej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 20g razowej mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy


Sposób wykonania
Kurczaka umyć, osuszyć, włożyć do dużego garnka, zalać wodą tak, aby cały kurczak był przykryty. Do garnka włożyć również obrane marchewki, pietruszkę i seler. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez godzinę do półtorej, w zależności od wielkości kurczaka.
Wyjąć mięso i warzywa z rosołu, pozostawić je do przestudzenia.
W tym czasie oprószyć wątróbkę mąką, doprawić solą i pieprzem. Posiekać cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć wątróbkę z czosnkiem i cebulą na złocisty kolor.
Kurczaka obrać ze skór, zdjąć mięso z kości.
W maszynce do mięsa zmielić wszystkie składniki tzn. warzywa z rosołu, mięso kurczaka oraz wątróbkę z cebulą.
Do masy dodać jajka, doprawić przyprawami, włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub do jednorazowej foremki aluminiowej (wówczas papier do pieczenia nie jest potrzebny). Nie ma potrzeby smarować papieru dodatkowym tłuszczem, pasztet nie będzie się do niego przyklejał. Przyciąć kawałek papieru do nakrycia pasztetu  - to bardzo ważne, pasztet pieczony bez przykrycia będzie miał spalony wierzch i będzie przesuszony!
Piec pasztet w 190 stopniach pod przykryciem przez 1 godzinę. Podawać po całkowitym wystygnięciu, a najlepiej po nocy spędzonej w lodówce - wówczas dopiero pasztet osiągnie swoją właściwą zwartą konsystencję.





Komentarze

  1. Raczej rzadko kiedy jem pasztety, niemniej dobrze jest mieć pod ręką przepis na zdrowszą wersję tego mięsnego przysmaku :) Myślę, że na porcję tego jednak bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, ja w ogóle nie jadam pasztetów. Tego pewnie też bym nie zrobiła - nie byłoby okazji - gdyby nie to, że przeraził mnie skład pasztetu kolegi z pracy. Smakował mu btw - dziś przeszedł test i zdał go na piątkę.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…