Przejdź do głównej zawartości

Czy dietetyczne może być smaczne a nie-dietetyczne musi być smaczniejsze?


Chciałabym Was dziś zaprosić do rozważań i podzielenia się Waszymi doświadczeniami na temat zarysowany w tytule posta.
Wielokrotnie spotykam się z twierdzeniami, narzekaniami osób, które nie mogą (tak twierdzą) schudnąć, że jedzenie lekkie/dietetyczne/light jest niesmaczne, wiórowate, bez smaku... kreatywność narzekaczy w kwestii wymyślania epitetów nie ma końca.
Odbiciem tych narzekań jest przekonanie, że jak coś jest tłuste, ma w sobie mnóstwo cukru, to na pewno, z definicji, będzie pyszne.

Wiecie, że moją pasją jest udowadnianie sobie i innym, że nie musi tak być i że nawet trzymając się diety można pysznie i różnorodnie jeść, prawda? Postanowiłam przeprowadzić test na nieświadomych niczego gościach. Za godzinę przyjdą do nas z wizytą nowi znajomi, którzy nie znają dobrze moich ambicji kulinarnych. Zastanawiając się nad menu stanęłam przed dylematem, czy przygotować coś eksperymentalnego, lżejszą wersję popularnego dania, czy raczej coś tradycyjnego. Wpadłam na pomysł, żeby przetestować na 'ślepej próbie' czy lekki deser zostanie oceniony gorzej niż 'normalny'. Zamiast jednego przygotowałam dwa ciasta - tort czekoladowy z jagodami i masą makową i sernik nowojorski z polewą karmelową. Czy zgadniecie które z tych ciast jest lekkie, a o którym można powiedzieć 'hulaj dusza piekła nie ma'? Wpiszcie swoje typy w komentarzach, jestem ciekawa, czy Waszym zdaniem goście w ogóle dostrzegą różnicę, czy jedno z ciast będzie ewidentnie popularniejsze niż drugie, a jeśli - to które? 

Jutro podzielę się z Wami spostrzeżeniami a w kolejnych dniach przepisami na oba ciasta.

Komentarze

  1. Ciekawe, ciekawe ;) Obstawiam, że "light" jest ten torcik czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł! Łatwiej zrobić dietetyczny sernik, więc obstawiam, że z przekory zrobisz torcik:) chociaż ta karmelowa polewa pachniałaby mi dipem z walden farms:) Jutro się okaże:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, aż o taką przebiegłość mnie podejrzewasz? ;)

      Usuń
  3. Ja też obstawiam, że dietetyczny jest torcik - sernik jest zbyt oczywisty ;)
    Hmm... Ja się w słodkościach nie oszukuję - wolę zjeść mały kawałek, ale czegoś, co naprawdę lubię :) Dietetyczne ciasta mnie trochę przerażają dziwnymi składnikami i konsystencją; wydaje mi się też, zę mogą nie zaspokoić moich słodkich potrzeb ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, zajrzyj jutro, pokażę przepis, który nie przerazi Cię dziwnymi składnikami a konsystencja zachwyci :)

      Usuń
  4. Już po teście - jestem zachwycona, nie zwęszyli ani nie wysmakowali różnicy a gdy im powiedziałam, byli bardzo zaskoczeni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mnie kusi sernik :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…