wtorek, 8 stycznia 2013

Ciasto francuskie light z lekkim sernikowym wypełnieniem


Chciałabym Wam dziś zaprezentować przepis mojego pomysłu z wykorzystaniem zakupionych ostatnio produktów z serii Linessa - do zrobienia tego sernika ucieranego wykorzystałam mix deserowy, a całość zapiekłam w cieście francuskim light.

W swoim poprzednim poście o produktach Linessy wspominałam, że to ciasto francuskie jest 'mało francuskie' - wygląda na to, że odkryłam sposób na poradzenie sobie ze skutkami zmniejszonej ilości tłuszczu w cieście - zamiast piec je 12- 15 minut jak sugeruje opakowanie, piekłam je wraz z sernikowym wypełnieniem aż 40 minut i faktycznie nie dość, że ciasto pięknie się przyrumieniło, to na dodatek wreszcie zyskało chrupkość, której mi w nim poprzednio brakowało.

Ciasto francuskie jest złociste i chrupkie, przyjemnie pęka pod zębami. Wypełnienie jest mięciutkie, masa serowa nie jest wilgotna sama w sobie, przyjemnie soczyste są za to zatopione w niej owoce z sosu deserowego.

Ciasto zapiekłam w ceramicznej foremce wielkości 16x16cm, wychodzi z tego 6 kawałków.

Wartości odżywcze 1 kawałka: 111kcal, białko 7,8g, węglowodany 9,7g, tłuszcz 4,4g.

Do wykonania ciasta użyłam:
  • 100g ciasta francuskiego Linessa
  • 2 jajka
  • stewia - do smaku
  • 200g sera emilki o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 10g otrębów żytnich
  • 100g mixu owocowego do deserów Linessa
  • szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ukręcić ze stewią na puszystą masę, pod koniec dodać otręby oraz ser na serniki. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, połączyć delikatnie z masą serową drewnianą łyżką.
Foremkę wyłożyć płatem ciasta francuskiego, na ciasto przełożyć masę sernikową. Na pianową masę serową łyżkami nakładać sos owocowy, bardzo delikatnie przemieszać ze sobą obie masy jedynie do uzyskania fantazyjnych wzorów ale tak, aby piana nie opadła.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieć przez 40 minut, po około 20-25 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Aby sernik nie opadł należy pozostawić go do wystudzenia w piekarniku, stopniowo uchylając drzwiczki.

Przepis na to ciasto francuskie z sernikiem lub jak kto woli sernik w cieście francuskim zgłaszam do durszlakowej akcji sernikowej sezonu zima 2013.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz