Przejdź do głównej zawartości

Ciasto francuskie light z lekkim sernikowym wypełnieniem


Chciałabym Wam dziś zaprezentować przepis mojego pomysłu z wykorzystaniem zakupionych ostatnio produktów z serii Linessa - do zrobienia tego sernika ucieranego wykorzystałam mix deserowy, a całość zapiekłam w cieście francuskim light.

W swoim poprzednim poście o produktach Linessy wspominałam, że to ciasto francuskie jest 'mało francuskie' - wygląda na to, że odkryłam sposób na poradzenie sobie ze skutkami zmniejszonej ilości tłuszczu w cieście - zamiast piec je 12- 15 minut jak sugeruje opakowanie, piekłam je wraz z sernikowym wypełnieniem aż 40 minut i faktycznie nie dość, że ciasto pięknie się przyrumieniło, to na dodatek wreszcie zyskało chrupkość, której mi w nim poprzednio brakowało.

Ciasto francuskie jest złociste i chrupkie, przyjemnie pęka pod zębami. Wypełnienie jest mięciutkie, masa serowa nie jest wilgotna sama w sobie, przyjemnie soczyste są za to zatopione w niej owoce z sosu deserowego.

Ciasto zapiekłam w ceramicznej foremce wielkości 16x16cm, wychodzi z tego 6 kawałków.

Wartości odżywcze 1 kawałka: 111kcal, białko 7,8g, węglowodany 9,7g, tłuszcz 4,4g.

Do wykonania ciasta użyłam:
  • 100g ciasta francuskiego Linessa
  • 2 jajka
  • stewia - do smaku
  • 200g sera emilki o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 10g otrębów żytnich
  • 100g mixu owocowego do deserów Linessa
  • szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ukręcić ze stewią na puszystą masę, pod koniec dodać otręby oraz ser na serniki. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, połączyć delikatnie z masą serową drewnianą łyżką.
Foremkę wyłożyć płatem ciasta francuskiego, na ciasto przełożyć masę sernikową. Na pianową masę serową łyżkami nakładać sos owocowy, bardzo delikatnie przemieszać ze sobą obie masy jedynie do uzyskania fantazyjnych wzorów ale tak, aby piana nie opadła.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieć przez 40 minut, po około 20-25 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Aby sernik nie opadł należy pozostawić go do wystudzenia w piekarniku, stopniowo uchylając drzwiczki.

Przepis na to ciasto francuskie z sernikiem lub jak kto woli sernik w cieście francuskim zgłaszam do durszlakowej akcji sernikowej sezonu zima 2013.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…