piątek, 21 lutego 2014

Bananowe kluski leniwe z sosem śliwkowo-orzechowym

 

Przepis na te kluseczki znalazłam na blogu Kuchnia w wersji light wiosną ubiegłego roku. Jest niezwykle udany i zdecydowanie zasługuje na przekazanie go jak największej liczbie osób :) W przepisie na kluseczki nie zmieniłam zbyt wiele - mąkę kukurydzianą zastąpiłam częściowo odtłuszczoną mąką kokosową. Tym, co podkręca smak tych kluseczek jest sos śliwkowo - orzechowy. Tradycyjne leniwe robi się z dużej ilości mąki i polewa obficie smażoną na masełku bułką tartą - wierzcie mi, że ta wersja jest równie pyszna, o ile nie pyszniejsza, a dostarcza o połowę mniej kalorii! Połączenie śliwek i orzchów włoskich to zdecydowanie para, o której warto pamiętać przy innych deserach!


Bananowe kluski leniwe z sosem śliwkowo-orzechowym

Pomysł: FitFoodFan na podstawie przepisu z Kuchnia w wersji light
Wartości odżywcze na 1 porcję: 275kcal, 15g białka, 23g węglowodanów, 10,6g tłuszczu

Składniki (3 porcje)

Wykonanie 
  • Twaróg zmiksować blenderem z bananem i jajkiem, dodać obie mąki i wymieszać na jednolite, gęste ciasto
  • Zagotować wodę w dużym garnku
  • Odmierzać łyżką porcje ciasta i wkładać je do wrzątku, wyławiać łyżką cedzakową po wypłynięciu na powierzchnię
  • Śliwki rozmrozić, zblendować, podgrzać na patelni z brązowym cukrem. 
  • Sosem śliwkowym polać na talerzu kluseczki, posypać siekanymi orzechami.

2 komentarze: