Przepis na te kluseczki znalazłam na blogu Kuchnia w wersji light wiosną ubiegłego roku. Jest niezwykle udany i zdecydowanie zasługuje na przekazanie go jak największej liczbie osób :) W przepisie na kluseczki nie zmieniłam zbyt wiele - mąkę kukurydzianą zastąpiłam częściowo odtłuszczoną mąką kokosową. Tym, co podkręca smak tych kluseczek jest sos śliwkowo - orzechowy. Tradycyjne leniwe robi się z dużej ilości mąki i polewa obficie smażoną na masełku bułką tartą - wierzcie mi, że ta wersja jest równie pyszna, o ile nie pyszniejsza, a dostarcza o połowę mniej kalorii! Połączenie śliwek i orzchów włoskich to zdecydowanie para, o której warto pamiętać przy innych deserach!
Bananowe kluski leniwe z sosem śliwkowo-orzechowym
Pomysł: FitFoodFan na podstawie przepisu z Kuchnia w wersji light
Wartości odżywcze na 1 porcję: 275kcal, 15g białka, 23g węglowodanów, 10,6g tłuszczu
Składniki (3 porcje)
- 1 banan
- 250g twarogu dr Oetker
- 1 jajko
- 20g mąki kukurydzianej
- 30g odtłuszczonej mąki kokosowej (np. mąki Tropicai lub mąki Efavit)
- 150g mrożonych śliwek
- 20g brązowego cukru
- 25g orzechów włoskich
Wykonanie
- Twaróg zmiksować blenderem z bananem i jajkiem, dodać obie mąki i wymieszać na jednolite, gęste ciasto
- Zagotować wodę w dużym garnku
- Odmierzać łyżką porcje ciasta i wkładać je do wrzątku, wyławiać łyżką cedzakową po wypłynięciu na powierzchnię
- Śliwki rozmrozić, zblendować, podgrzać na patelni z brązowym cukrem.
- Sosem śliwkowym polać na talerzu kluseczki, posypać siekanymi orzechami.
Mmmm...;)
OdpowiedzUsuń