Przejdź do głównej zawartości

Bananowe kluski leniwe z sosem śliwkowo-orzechowym

 

Przepis na te kluseczki znalazłam na blogu Kuchnia w wersji light wiosną ubiegłego roku. Jest niezwykle udany i zdecydowanie zasługuje na przekazanie go jak największej liczbie osób :) W przepisie na kluseczki nie zmieniłam zbyt wiele - mąkę kukurydzianą zastąpiłam częściowo odtłuszczoną mąką kokosową. Tym, co podkręca smak tych kluseczek jest sos śliwkowo - orzechowy. Tradycyjne leniwe robi się z dużej ilości mąki i polewa obficie smażoną na masełku bułką tartą - wierzcie mi, że ta wersja jest równie pyszna, o ile nie pyszniejsza, a dostarcza o połowę mniej kalorii! Połączenie śliwek i orzchów włoskich to zdecydowanie para, o której warto pamiętać przy innych deserach!


Bananowe kluski leniwe z sosem śliwkowo-orzechowym

Pomysł: FitFoodFan na podstawie przepisu z Kuchnia w wersji light
Wartości odżywcze na 1 porcję: 275kcal, 15g białka, 23g węglowodanów, 10,6g tłuszczu

Składniki (3 porcje)

Wykonanie 
  • Twaróg zmiksować blenderem z bananem i jajkiem, dodać obie mąki i wymieszać na jednolite, gęste ciasto
  • Zagotować wodę w dużym garnku
  • Odmierzać łyżką porcje ciasta i wkładać je do wrzątku, wyławiać łyżką cedzakową po wypłynięciu na powierzchnię
  • Śliwki rozmrozić, zblendować, podgrzać na patelni z brązowym cukrem. 
  • Sosem śliwkowym polać na talerzu kluseczki, posypać siekanymi orzechami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…