środa, 19 lutego 2014

Proteinowe ptasie mleczko light z dietetycznym sosem Choco46


Jakiś czas temu na profilu FB trenera fitness Mariusza Mroza pojawił się przepis na proteinowe ptasie mleczko - byłam nieco sceptyczna gdy go przeczytałam, nie jestem fanką przepisów opartych na żelatynie, bo zwykle mam kłopot z jej równym rozprowadzeniem, i nie bardzo wierzyłam, że konsystencja gotowego deseru może faktycznie przypominać ptasie mleczko. Na szczęście mój sceptycyzm był mocno przesadzony a ten deser zrobiłam od początku grudnia już 6 razy :) 

Polubiłam go jeszcze bardziej, kiedy połączyłam go z kupionym w Guiltfree.pl sosem czekoladowym Choco46. 30ml tego sosu, czyli 2 solidne łyżki, ma tylko 46kcal (dlatego tak się nazywa :) ). Sos jest bardzo, bardzo gęsty, smakuje autentycznie czekoladowo (zawiera odtłuszczone kakao) i ma naturalnie słodki smak, nie wyczuwam posmaków słodzików. Dzięki temu, że jest gęsty, jest też bardzo wydajny :)
Bazę ptasiego mleczka stanowi twaróg sernikowy oraz odżywka białkowa. Ja stosuję odżywkę polskiej firmy Olimp, 100% koncentrat białek serwatkowych WPC; kupuję ją w Decathlonie i co ciekawe kosztuje tam mniej niż na stronie producenta :)
Deser jest bajecznie prosty i szybki w przygotowaniu, smakuje przepysznie, jest niskokaloryczny, niskowęglowodanowy, wysokobiałkowy... Czy można chcieć czegoś więcej? Koniecznie wypróbujcie przepis!




NISKOWĘGLOWODANOWE WRAPSY Z FARSZEM PIECZARKOWYM Z HARISSĄ

Pomysł: FitFoodFan na podstawie przepisu M.Mroza
Wartości odżywcze na 1 porcję (1/2 miski): 139kcal, 17g białka, 9g węglowodanów, 3,7g tłuszczu
Składniki (2 porcje)

Wykonanie 
  • Twaróg zmiksować z mlekiem, słodzikiem i odżywką białkową do uzyskania jednolitej masy
  • Żelatynę zalać wrzątkiem, mieszać łyżką do całkowitego rozpuszczenia
  • Cały czas miksując masę mleczną wlać do niej roztwór żelatyny
  • Miksować jeszcze parę minut do uzyskania dużej ilości bąbelków
  • Miskę o pojemności minimum 500ml wyłożyć folią spożywczą, wlać do tak przygotowanego naczynia masę deserową i wstawić do lodówki do stężenia (około 2-3 godziny)
  • Gotowy deser wyłożyć na półmisek, pokroić na kawałki, podawać polane sosem lub z kawałkami owoców

2 komentarze:

  1. Oj tak :) Od ponad dwóch miesięcy zdecydowanie mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń