Przejdź do głównej zawartości

Proteinowe ptasie mleczko light z dietetycznym sosem Choco46


Jakiś czas temu na profilu FB trenera fitness Mariusza Mroza pojawił się przepis na proteinowe ptasie mleczko - byłam nieco sceptyczna gdy go przeczytałam, nie jestem fanką przepisów opartych na żelatynie, bo zwykle mam kłopot z jej równym rozprowadzeniem, i nie bardzo wierzyłam, że konsystencja gotowego deseru może faktycznie przypominać ptasie mleczko. Na szczęście mój sceptycyzm był mocno przesadzony a ten deser zrobiłam od początku grudnia już 6 razy :) 

Polubiłam go jeszcze bardziej, kiedy połączyłam go z kupionym w Guiltfree.pl sosem czekoladowym Choco46. 30ml tego sosu, czyli 2 solidne łyżki, ma tylko 46kcal (dlatego tak się nazywa :) ). Sos jest bardzo, bardzo gęsty, smakuje autentycznie czekoladowo (zawiera odtłuszczone kakao) i ma naturalnie słodki smak, nie wyczuwam posmaków słodzików. Dzięki temu, że jest gęsty, jest też bardzo wydajny :)
Bazę ptasiego mleczka stanowi twaróg sernikowy oraz odżywka białkowa. Ja stosuję odżywkę polskiej firmy Olimp, 100% koncentrat białek serwatkowych WPC; kupuję ją w Decathlonie i co ciekawe kosztuje tam mniej niż na stronie producenta :)
Deser jest bajecznie prosty i szybki w przygotowaniu, smakuje przepysznie, jest niskokaloryczny, niskowęglowodanowy, wysokobiałkowy... Czy można chcieć czegoś więcej? Koniecznie wypróbujcie przepis!




NISKOWĘGLOWODANOWE WRAPSY Z FARSZEM PIECZARKOWYM Z HARISSĄ

Pomysł: FitFoodFan na podstawie przepisu M.Mroza
Wartości odżywcze na 1 porcję (1/2 miski): 139kcal, 17g białka, 9g węglowodanów, 3,7g tłuszczu
Składniki (2 porcje)

Wykonanie 
  • Twaróg zmiksować z mlekiem, słodzikiem i odżywką białkową do uzyskania jednolitej masy
  • Żelatynę zalać wrzątkiem, mieszać łyżką do całkowitego rozpuszczenia
  • Cały czas miksując masę mleczną wlać do niej roztwór żelatyny
  • Miksować jeszcze parę minut do uzyskania dużej ilości bąbelków
  • Miskę o pojemności minimum 500ml wyłożyć folią spożywczą, wlać do tak przygotowanego naczynia masę deserową i wstawić do lodówki do stężenia (około 2-3 godziny)
  • Gotowy deser wyłożyć na półmisek, pokroić na kawałki, podawać polane sosem lub z kawałkami owoców

Komentarze

  1. Oj tak :) Od ponad dwóch miesięcy zdecydowanie mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…