wtorek, 27 maja 2014

Orient Express czyli Lekki kebab z miętą i sezamem oraz z sałatką z balsamico



To danie to dowód na to, że skomplikowana forma może być bardzo prosta do przygotowania a przygotowanie orzeźwiającego, lekkiego obiadu w bliskowschodnim klimacie może zająć zaledwie kwadrans i nie wymagać żadnych specjalnych umiejętności.
Przyznam, że zabierając się za kebaby z kurczaka byłam nieco sceptyczna - obawiałam się, że chude drobiowe mięso będzie się słabo kleić do patyczka; na szczęście chwyciłam swój sceptycyzm za rogi i mogę was z ręką na sercu zapewnić, że pierś z kurczaka znakomicie sprawdzi się w roli, w której zwykle króluje, co tu kryć, bardzo tłuste baranie mięcho. Lekkie kebaby uzupełniłam prostą sałatką/surówką, której duszy nadało kilka esów-floresów z balsamico oraz soczewicą. Estetom polecam zastąpić soczewicę zieloną pomarańczową - ja miałam pod ręką akurat zieloną, co smakowo jest bez znaczenia, ale żałuję, że nie miałam możliwości sparować słonecznej żółci kukurydzy z delikatnym pomarańczem drobnych ziarenek soczewicy.
Sezam, mięta, balsamico to intensywne smaki, które pięknie do siebie pasują, a łagodzi je i łączy ze sobą harmonijnie dodatek ricotty. Naprawdę polecam!



Drobiowy Kebab z miętą i sezamem

Pomysł: FitFoodFan 

Składniki (4 porcje)
  • garść natki pietruszki i świeżej mięty
  • 3 cebulki
  • 400g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ricotty
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sezamu
  • do podania: zielona soczewica, kukurydza z puszki (niesłodzona), gęsty sos balsamico (tradycyjny, a dla liczących kalorie balsamico zero kcal z Walden Farms), mix sałat

Wykonanie 
  • Jeśli kebab ma być grillowany, patyczki trzeba na kilka godzin namoczyć w wodzie, inaczej się spalą! Przy smażeniu na patelni (ja tak zrobiłam) nie ma takiej potrzeby.
  • Wymieszać w misce posiekaną cebulkę, zmielone mięso, siekane zioła, jajko, ricottę i przyprawy.
  • Mokrymi dłońmi ugniatać/obklejać masę kebabową wokół patyczków.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć na niej delikatnie kebaby. Kiedy spód się zetnie i ścięcie mięsa dojdzie do połowy grubości kebabu, ostrożnie przekręć go na drugą stronę. Ważne,żeby doczekać do momentu, gdy mięso bieleje (i ścina się) przy patyczku.
  • Gorące kebaby obtoczyć w sezamie.
  • Podawać z soczewicą i przygotowaną wcześniej sałatką.

4 komentarze:

  1. super pomysł z tym sezamem.ja polecam kebab na patyku owijany boczkiem..
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kebabiki-na-patyku-owijane-boczkiem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No boczku to u mnie nie uświadczysz... ;)

      Usuń
  2. Takie kebaby to można jeść bez wyrzutów sumienia co się właśnie zjadło :)

    OdpowiedzUsuń