Przejdź do głównej zawartości

Orient Express czyli Lekki kebab z miętą i sezamem oraz z sałatką z balsamico



To danie to dowód na to, że skomplikowana forma może być bardzo prosta do przygotowania a przygotowanie orzeźwiającego, lekkiego obiadu w bliskowschodnim klimacie może zająć zaledwie kwadrans i nie wymagać żadnych specjalnych umiejętności.
Przyznam, że zabierając się za kebaby z kurczaka byłam nieco sceptyczna - obawiałam się, że chude drobiowe mięso będzie się słabo kleić do patyczka; na szczęście chwyciłam swój sceptycyzm za rogi i mogę was z ręką na sercu zapewnić, że pierś z kurczaka znakomicie sprawdzi się w roli, w której zwykle króluje, co tu kryć, bardzo tłuste baranie mięcho. Lekkie kebaby uzupełniłam prostą sałatką/surówką, której duszy nadało kilka esów-floresów z balsamico oraz soczewicą. Estetom polecam zastąpić soczewicę zieloną pomarańczową - ja miałam pod ręką akurat zieloną, co smakowo jest bez znaczenia, ale żałuję, że nie miałam możliwości sparować słonecznej żółci kukurydzy z delikatnym pomarańczem drobnych ziarenek soczewicy.
Sezam, mięta, balsamico to intensywne smaki, które pięknie do siebie pasują, a łagodzi je i łączy ze sobą harmonijnie dodatek ricotty. Naprawdę polecam!



Drobiowy Kebab z miętą i sezamem

Pomysł: FitFoodFan 

Składniki (4 porcje)
  • garść natki pietruszki i świeżej mięty
  • 3 cebulki
  • 400g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ricotty
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sezamu
  • do podania: zielona soczewica, kukurydza z puszki (niesłodzona), gęsty sos balsamico (tradycyjny, a dla liczących kalorie balsamico zero kcal z Walden Farms), mix sałat

Wykonanie 
  • Jeśli kebab ma być grillowany, patyczki trzeba na kilka godzin namoczyć w wodzie, inaczej się spalą! Przy smażeniu na patelni (ja tak zrobiłam) nie ma takiej potrzeby.
  • Wymieszać w misce posiekaną cebulkę, zmielone mięso, siekane zioła, jajko, ricottę i przyprawy.
  • Mokrymi dłońmi ugniatać/obklejać masę kebabową wokół patyczków.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć na niej delikatnie kebaby. Kiedy spód się zetnie i ścięcie mięsa dojdzie do połowy grubości kebabu, ostrożnie przekręć go na drugą stronę. Ważne,żeby doczekać do momentu, gdy mięso bieleje (i ścina się) przy patyczku.
  • Gorące kebaby obtoczyć w sezamie.
  • Podawać z soczewicą i przygotowaną wcześniej sałatką.

Komentarze

  1. super pomysł z tym sezamem.ja polecam kebab na patyku owijany boczkiem..
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kebabiki-na-patyku-owijane-boczkiem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No boczku to u mnie nie uświadczysz... ;)

      Usuń
  2. Takie kebaby to można jeść bez wyrzutów sumienia co się właśnie zjadło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Chleb jakiego nie znacie czyli jak wykorzystać pulpę z sokowirówki

O tym, że soki z warzyw są kopalnią cennych składników każdy wie (no, prawie każdy). O tym, że dość łatwo jest je zrobić wie ten, kto próbował. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy jest sens robić soki warzywne, skoro tak wielką część wykorzystanych warzyw trzeba wyrzucić? Gdyby ta część była kompletnie bezwartościowa a wszystkie cenne składniki kumulowały się w soku, nie byłoby problemu - ale tak nie jest! Pulpa pozostająca po zrobieniu soku z marchewki, buraczków czy selera jest tak samo, jeśli nie bardziej cenna niż sok.
W procesie robienia soku z warzyw wszystkie węglowodany (głównie cukry) trafiają do soku - pozostała pulpa warzywna nie zawiera węglowodanów. Jednocześnie w soku z warzyw nie ma ani grama białka - całe białko pozostaje w pulpie! To oznacza, że pulpa jest uboga w proste węglowodany za to bogata w cenne białko :) W efekcie 1 kromka buraczkowego pieczywa ma mniej niż 1,5g węglowodanów i prawie 3,5g białka. Piękne proporcje!
Wymyśliłam jak wykorzystać tę pulpę - m…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…