To danie to dowód na to, że skomplikowana forma może być bardzo prosta do przygotowania a przygotowanie orzeźwiającego, lekkiego obiadu w bliskowschodnim klimacie może zająć zaledwie kwadrans i nie wymagać żadnych specjalnych umiejętności.
Przyznam, że zabierając się za kebaby z kurczaka byłam nieco sceptyczna - obawiałam się, że chude drobiowe mięso będzie się słabo kleić do patyczka; na szczęście chwyciłam swój sceptycyzm za rogi i mogę was z ręką na sercu zapewnić, że pierś z kurczaka znakomicie sprawdzi się w roli, w której zwykle króluje, co tu kryć, bardzo tłuste baranie mięcho. Lekkie kebaby uzupełniłam prostą sałatką/surówką, której duszy nadało kilka esów-floresów z balsamico oraz soczewicą. Estetom polecam zastąpić soczewicę zieloną pomarańczową - ja miałam pod ręką akurat zieloną, co smakowo jest bez znaczenia, ale żałuję, że nie miałam możliwości sparować słonecznej żółci kukurydzy z delikatnym pomarańczem drobnych ziarenek soczewicy.
Sezam, mięta, balsamico to intensywne smaki, które pięknie do siebie pasują, a łagodzi je i łączy ze sobą harmonijnie dodatek ricotty. Naprawdę polecam!
Przyznam, że zabierając się za kebaby z kurczaka byłam nieco sceptyczna - obawiałam się, że chude drobiowe mięso będzie się słabo kleić do patyczka; na szczęście chwyciłam swój sceptycyzm za rogi i mogę was z ręką na sercu zapewnić, że pierś z kurczaka znakomicie sprawdzi się w roli, w której zwykle króluje, co tu kryć, bardzo tłuste baranie mięcho. Lekkie kebaby uzupełniłam prostą sałatką/surówką, której duszy nadało kilka esów-floresów z balsamico oraz soczewicą. Estetom polecam zastąpić soczewicę zieloną pomarańczową - ja miałam pod ręką akurat zieloną, co smakowo jest bez znaczenia, ale żałuję, że nie miałam możliwości sparować słonecznej żółci kukurydzy z delikatnym pomarańczem drobnych ziarenek soczewicy.
Sezam, mięta, balsamico to intensywne smaki, które pięknie do siebie pasują, a łagodzi je i łączy ze sobą harmonijnie dodatek ricotty. Naprawdę polecam!
Drobiowy Kebab z miętą i sezamem
- garść natki pietruszki i świeżej mięty
- 3 cebulki
- 400g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1 łyżka ricotty
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sezamu
- do podania: zielona soczewica, kukurydza z puszki (niesłodzona), gęsty sos balsamico (tradycyjny, a dla liczących kalorie balsamico zero kcal z Walden Farms), mix sałat
Wykonanie
- Jeśli kebab ma być grillowany, patyczki trzeba na kilka godzin namoczyć w wodzie, inaczej się spalą! Przy smażeniu na patelni (ja tak zrobiłam) nie ma takiej potrzeby.
- Wymieszać w misce posiekaną cebulkę, zmielone mięso, siekane zioła, jajko, ricottę i przyprawy.
- Mokrymi dłońmi ugniatać/obklejać masę kebabową wokół patyczków.
- Na patelni rozgrzać oliwę, ułożyć na niej delikatnie kebaby. Kiedy spód się zetnie i ścięcie mięsa dojdzie do połowy grubości kebabu, ostrożnie przekręć go na drugą stronę. Ważne,żeby doczekać do momentu, gdy mięso bieleje (i ścina się) przy patyczku.
- Gorące kebaby obtoczyć w sezamie.
- Podawać z soczewicą i przygotowaną wcześniej sałatką.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z tym sezamem.ja polecam kebab na patyku owijany boczkiem..
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kebabiki-na-patyku-owijane-boczkiem.html
No boczku to u mnie nie uświadczysz... ;)
UsuńTakie kebaby to można jeść bez wyrzutów sumienia co się właśnie zjadło :)
OdpowiedzUsuń