Przejdź do głównej zawartości

Orzechowe smoothie light - gęste jak owsianka i brzydkie jak noc, za to naładowane zdrowiem & PB2 odsłona druga


Zgodnie z zapowiedzią dziś pora na PB2 w odsłonie nr 2. Tym razem chciałabym Wam pokazać, jak świetnie sprawdza się ten orzechowy proszek jako urozmaicenie śniadania - i to nie byle jakie urozmaicenie, ale pyszne, zdrowe, wysokobiałkowe urozmaicenie, które daje energię na dobrych kilka godzin!
Zwykle na śniadania jadam kanapkę z chrupkiego pieczywa z mnóstwem świeżych warzywek i jogurt, ale ostatnio postanowiłam wprowadzić nieco zmian (chyba już czuję zbliżającą się wiosnę i stąd ten nastrój na zmiany - Wy też czujecie?) i urozmaicić śniadania - stąd wzięła się potrzeba wymyślania smoothie, bo to najłatwiejsze i najzdrowsze, co mogę rano wymyślić :)
Ostrzegam - smoothie jest brzydkie. I na dodatek chyba nie kwalifikuje się na smoothie, bo wyszło tak gęste, że łyżka w nim stała na baczność - nie miałam lepszego pomysłu na nazwę, ale jeśli macie swoje sugestie, chętnie je przyjmę! Więcej wad nie miało :)

Do wykonania smoothie użyłam: 

Składniki na jedną porcję na porządne śniadanie:
  • jedno jabłko
  • 2-3 suszone figi
  • biały serek lub jogurt naturalny (użyłam menu B)
  • nasiona chia
  • 12g PB2 (jeśli nie macie, można użyć łyżki masła orzechowego - wyjdzie nieco kaloryczniej, ale tak samo pysznie i tak samo zdrowo)
  • opcjonalnie dosładzacz (dodałam stewii)

Wartości odżywcze jednej porcji: 330kcal, 17g białka, 50g węglowodanów, 7,5g tłuszczu.
Za węglowodany odpowiadają figi i jabłka, jeśli chcecie ograniczyć tę ilość, zrezygnujcie z fig.

Przyrządzenie
Wrzucić wszystko do blendera, zmiksować. I już.
Te czerwone kropeczki, które widać w masie smoothie to skórki jabłka - nie obieram jabłek, tylko porządnie je myję, a to dlatego, że właśnie tuż pod skórką kryje się najwięcej cennego błonnika i żal mi go tracić.

Oto mój śniadaniowy potworek:

Połączenie jabłka i smaku orzechów ziemnych samo w sobie uważam za doskonałe i nie trzeba tu dodawać żadnych innych intensywnych smaków. Ani serek, ani chia nie należą do dominant smakowych i nie popsuły tego udanego duetu, a 2-3 suszone figi to niewielka ilość na taką porcję - wyczuwalna była więc ich słodycz. Nasionka chia oraz fig przyjemnie chrupały w zębach. Zdecydowanie polecam Wam ten przepis, to wspaniały początek dnia i naprawdę dodaje energii.

Przy okazji chciałam Was zachęcić do poszukiwania mięciutkich i stosunkowo dużych suszonych fig - jakieś trzy lata temu mój mąż w przypływie zapału do zdrowego odżywiania (który mu minął, ale potem wrócił i to na stałe) postanowił zastąpić słodycze figami - przyniósł do domu takie słoneczko twardych jak kamień fig. Spróbowałam jednej i stwierdziłam, że są okropne: twarde i gumowate zarazem a do tego bez smaku. Gdy rok później wyjechaliśmy na wakacje do Turcji rozsmakowałam się w tamtejszych suszonych owocach i teraz już wiem, że suszona figa nie ma wyglądać jak stary suchelec, którym można wybić komuś okno. Niezłe figi są w Auchan, takie w dużych opakowaniach - jak będę tam następnym razem to zrobię zdjęcie i Wam pokażę. Ale najlepsze można znaleźć na targowiskach, u sprzedawców, którzy sprowadzają bakalie prosto z Turcji. Warto za nimi pochodzić :)

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie :) zaintrygowałaś mnie tym proszkiem, z niecierpliwością wyczekuję recenzji ;)

    ps. gdzie można go dostać?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę, się, że Cię zaintrygowałam :) Postaram się jutro wkleić recenzję, chciałabym, żeby była możliwie najpełniejsza - jak smakuje już starałam się przekazać, chcę dodać więcej szczegółów o stronie wytwarzania tego proszku, bo to bardzo zdrowy i etyczny produkt. W Polsce nie można go niestety dostać, ale na eBayu już owszem. Zdecydowanie warto - odbyłam swój trening i po nim zaserwowałam sobie mrożone owoce leśne + PB2 + maślanka. Smakowało jak najpyszniejsze jagodowo-orzechowe lody! Rewelacyjny posiłek po wysiłku.

      Usuń
  2. Uwielbiam ten serek! Ma świetną konsystencję i smak. Niestety rzadko kiedy mogę go spotkać w mojej okolicy. Pyszne śniadanie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A znasz smakowe serki z tej serii? Najbardziej lubię jabłkowo-gruszkowy, ten w zielonym opakowaniu. Pozostałe dwa też są w porządku, ale gruszkowy podbił moje serce!

      Usuń
  3. brzydkie? co tu jest brzydkie? brzydkie to jest mięso i flaki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…