Przejdź do głównej zawartości

Słoneczna jaglanka, dwa słowa o suszonych owocach & Zapowiedź współpracy


Już od dłuższego czasu obserwuję na blogach kulinarnych trend śniadaniowy, - początkowo przejawiał się głównie w mufinkach i placuszkach wszelakiej maści, teraz wzbogacił się o owsianki. Przeciwko owsiankom jako takim nic nie mam, ale dotąd temat nie wydawał mi się zbyt ciekawy i wart większej uwagi. Do czasu gdy splotły się dwa wydarzenia:
1) Na blogu Faceta zobaczyłam czekoladową owsiankę z papają. Zachwyciła mnie jej kolorystyka i chciałam koniecznie wypróbować przepis.
2) W pobliskim centrum handlowym otwarto stoisko z prawdziwymi tureckimi bakaliami. Zwariowałam z radości jak je zobaczyłam - opowiadałam Wam już o mojej miłości do fig, a tam mają takie właśnie mięciutkie figi, które rozpływają się w ustach, takie same daktyle (a nie kamlotowate kapcie pokryte łuską, które u nas szumnie nazywa się daktylami), suszone mango, papaję, banany - wszystko czego dusza zapragnie. I co najważniejsze - te owoce są suszone w sposób naturalny, niedosładzane (są np. niedosładzane żurawiny), bez dodatku siarki.

Tu mały wtręt - nie dajcie się nabrać na piękne suszone owoce, najbardziej to widać po suszonych morelach. Naturalnie suszona morela nie ma prawa być żółciutko pomarańczowa. Ma być pomarańczowo-brązowa, ciemna, dość brzydka wręcz - wówczas macie pewność, że to niesiarkowany owoc, bo to właśnie dodatek siarki w suszonych owocach powstrzymuje utlenianie koloru. To samo tyczy się wszystkich owoców, ale po morelach widać to najlepiej. Sposób konserwacji bakalii wykorzystujący dwutlenek siarki pozwala zachować im dłużej świeżość i ładny wygląd, ale nie jest obojętny dla zdrowia, u niektórych osób spożycie siarkowanych bakalii może wiązać się z nudnościami i bólami głowy. Innym blokerem ciemnienia owoców jest cukier, jego pochodne i ich syropy - czyli po prostu owoce kandyzowane. 

A oto co o dwutlenku siarki czyli E220 pisze na swoich stronach Federacja Konsumenta: "Syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz. Stosowany m.in. w winach białych, owocach suszonych ! i przetworach ziemniaczanych. Powoduje straty witaminy B 1 w artykułach spożywczych, u osób wrażliwych może powodować bóle głowy i nudności. U astmatyków może dojść do tzw. astmy siarczynowej. Ze względów zdrowotnych żadna grupa osób nie powinna przekraczać dawki maksymalnej wynoszącej 0,7 mg/kg masy ciała (ok.50 mg na osobę/dobę). Wypicie 2 kieliszków zwłaszcza słodkiego białego wina, do którego dodany został dwutlenek siarki w ilości 300-400 mg/l może spowodować przekroczenie dopuszczalnego dziennego pobrania (A.D.I.). Odradza się częste spożywanie. Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy."

Do rzeczy - mając pod dostatkiem suszonych owoców puściłam wodze fantazji, dałam się zainspirować Facetowi i zamiast owsianki zrobiłam jaglankę (niższe IG) a zamiast kakao dodałam PB2 (którego nie muszę Wam przedstawiać) a z suszonych owoców wybrałam papaję, melona i mango.
Suszone owoce nadały jaglance przyjemnej owocowej słodyczy. Płatki jaglane nie rozmiękają tak szybko jak owsiane, dzięki temu jaglanka ma konkretną konsystencję i czuć płatki pod zębami - co oczywiście nie oznacza, że jest twarda, nic z tych rzeczy - ani twarda, ani gumowata, tylko kremowo-ziarnista. Zagotowane owoce zmiękły, a te posypane z wierzchu pozostały jędrne.

Wartości odżywcze jednej porcji: 335kcal / 14g białka / 58g węglowodanów / 4,2g tłuszczu

Składniki 
/dwie solidne porcje - płatki jaglane są ogromnie sycące, nie dajcie się zwieść - porcja optycznie nie jest duża/
Ten przepis daje olbrzymie możliwości modyfikowania składników, puśćcie wodze fantazji!
  • garść płatków jaglanych (70g)
  • około szklanki chudego mleka (220ml)
  • 2 łyżki otrębów owsianych (10g) (dla zagęszczenia, lubię dania śniadaniowe, w których łyżka stoi na baczność
  • 24g odtłuszczonego masła orzechowego PB2
  • suszony melon - dwie łódeczki (20g)
  • suszone mango - kilka skrawków (20g)
  • suszona papaja - garsteczka (20g)
  • 2 łyżki miodu (nie są konieczne, owoce mają w sobie dość słodyczy)*
*UPDATE 03.2017 ostatnio na rynku pojawił się słodki błonnik rozpuszczalny (VitaFiber), który idealnie zastępuje miód i bardzo pozytywnie pływa na makro posiłku (spada cukier na korzyść błonnika, jupi!) 

Wykonanie
Płatki zalać mlekiem, dodać część posiekanych owoców (aby zmiękły w czasie gotowania, zwłaszcza papaja jest dość twarda). Zagotować, gotować 2-3 minutki, odstawić do zgęstnienia na parę minut.
Gdy przestygnie nieco dodać PB2 i otręby owsiane, jeśli zależy nam na zagęszczeniu jaglanki, dodać miód (dopiero teraz, w wysokich temperaturach traci swoje zdrowotne właściwości i staje się bezwartościową fruktozą). W miseczkach posypać wierzch resztą siekanych owoców.
I już! Smacznego :)



A teraz parę słów o zapowiadanej współpracy.
Wiecie, że jestem zdeklarowaną fanką produktów Walden Farms (nie wszystkich, ale zdecydowanej większości). Do tej pory przywoziłam je z podróży albo zaciskając zęby (w związku z kosztami wysyłki ) zamawiałam w USA.
Skontaktowała się ze mną jedna z czytelniczek (Karolina, dziękuję!) i dała znać, że oto te produkty już są w Polsce dostępne w sklepie Walden Farms. Napisałam do tego sklepu, żeby dać znać, że mają we mnie wierną fankę i że chętnie pokażę ich produkty na swoim blogu, z nadzieją, że może udałoby się zorganizować konkurs z nagrodami dla Was. Reakcja sklepu przerosła moje najśmielsze oczekiwania, szczególnie, że nie zakładałam tego bloga z myślą o współpracy z firmami*, nie mam nawet takiej zakładki (ale chyba pomyślę o jej stworzeniu :), no i mój blog jest, co tu dużo mówić, dość młody ;) Managerce Walden Farms spodobało się moje hobby wyszukiwania produktów i zaproponowała mi współpracę polegającą na tym, żebym sugerowała im ciekawe produkty dietetyczne niedostępne w Polsce, które mogliby sprowadzać do Polski korzystając ze swojej istniejącej infrastruktury transportowej. Jeśli moje sugestie będą trafne, produkty trafią do sprzedaży w sklepie internetowym, który Walden Farms zamierza wkrótce otworzyć równolegle do istniejącego już sklepu z produktami swojej marki. Jestem bardzo ciekawa i podekscytowana wizją tego zadania, jeśli ostatnio mało pisałam (a wiem, że tak było), to dlatego, że wytypowanie pierwszych produktów mocno mnie wciągnęło i zajęło sporo czasu, są też pewne kwestie organizacyjne, które trzeba sfinalizować. Nie mogę zdradzić, jakie produkty się pojawią, ale mogę powiedzieć, że jest to coś, o co mocno pytaliście ;)

Co się dla Was zmieni? 
  • tak, będą konkursy :) możecie od razu napisać jakie produkty z oferty WF chcielibyście przetestować, mam nadzieję, że uda mi się je zaoferować jako nagrody,
  • nadal będę opisywać produkty różnych firm, ale część z nich będziecie mogli kupić w Polsce,
  • nadal będę opisywać i recenzować produkty Walden Farms i będę wyrażać swoją opinię szczerze, fakt, że współpracuję z jakąś firmą nie będzie miał wpływu na moje opinie (i tak np. nie zmienię zdania, że pierwsze spotkanie z masłem orzechowym WF  rozczarowuje bo nie smakuje ono jak masło orzechowe, za to jego wersja czekoladowa jest dużo bardziej udana).
Mam nadzieję, że ta informacja Was ucieszy i przede wszystkim, że będę mogła Wam zaoferować ciekawe wpisy.

* To nie do końca prawda. Liczyłam i wciąż liczę, ale bez nadziei, na współpracę z Tefalem, bardzo bym chciała wypróbować ich frytownicę do przyrządzania potraw w jednej łyżce tłuszczu zamiast w całej butelce. Kosztuje około 900zł i sama sobie raczej takiego cuda - a na pewno bez testu - nie sprawię.



Komentarze

  1. Wow! Pierwszy raz słyszę o tej firmie, ale już mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Eh, ta firma jednak nie jest dla mnie. Dzisiaj po spróbowaniu jednego z produktów cały czas głowa mnie bolała :(
    Ale stoiska z suszonymi owocami zazdroszczę :) Z Warszawy jestes?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda :(
      Tak, jestem z Warszawy, Ty też? Rozmawiałam z właścicielem tego stoiska, wiem, że planuje otwierać kolejne także poza Warszawą, na lokalizacje wybiera duże centra handlowe. W najbliższym czasie planuje pojawić się w Jankach, ale nie wiem czy w części z Ikeą czy w tej z Realem. Jak będę u niego następnym razem to zrobię zdjęcie :)

      Usuń
  3. No szkoda szkoda, bo fajnie się zapowiadało :)
    Mieszkałam dwa lata, niestety albo stety wróciłam do swojego rodzinnego miasta, czyli Szczecin. Może jakoś online uda mi się dostać prawdziwie suszone owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej,możesz zdradzić gdzie to stoisko z bakaliami? chyba nie złote tarasy?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…