Przejdź do głównej zawartości

Tort bezowy z porzeczkami i lemon curd LIGHT


W niedzielę zorganizowaliśmy ogrodowe spotkanie rodzinno-sąsiedzkie z okazji urodzin Córy. Nie mogło zabraknąć tortu a tak wyjątkowa okazja zawsze jest dobrym pretekstem do przetestowania nowego, eksperymentalnego przepisu. Owszem, eksperymentowanie z okazji ważnych spotkań niesie ze sobą ryzyko, bo eksperyment zawsze może zakończyć się sromotną porażką. Jednak w 'zwykłe' dni trudno mi się zmobilizować do czegoś tak czasochłonnego jak bezy :) 



Wymyślając ten przepis rozpoczęłam wycieczkę myślową od Pavlovej - bezowego tortu z bitą śmietaną i malinami. 
Jeśli chodzi o bezy, to nie dają one wielkiego pola do manewru w kwestii ich odchudzenia lub uzdrowienia - wykorzystanie cukru jest konieczne, przygotowane z substancjami słodzącymi nie wyjdą tak jak powinny tzn. nie będą mieć chrupkiej warstwy zewnętrznej. Testowałam ksylitol, splendę i stewię i z żadnym z nich nie osiągnęłam zadowalającego rezultatu. UW tym przepisie udało mi się za to w sposób optymalny zmniejszyć ilość cukru; na podaną ilość białek tj. około 250ml (białka z 6 jajek) standardowo powinno się użyć 340g cukru, ja zmniejszyłam tę ilość do 230g i jest to minimum konieczne do uzyskania prawidłowej struktury bezy:

Udana Lekka Beza = (1 białko + 40g cukru)* X

Szukając zastępstwa dla bitej śmietany wpadłam na pomysł przygotowania lekkiego, puszystego musu z ricotty i miodu, którego słodycz przełamują pierwsze w tym roku, lekko kwaskwate porzeczki (z własnego ogrodu!). 


Ponieważ uwielbiam lemon curd, postanowiłam zmierzyć się z  wyzwaniem obniżenia jego kaloryczności i przygotowania go w nieco zdrowszej wersji. Lemon curd to tradycyjny brytyjski dodatek do deserów, można upraszczając powiedzieć, że to gotowany kogel-mogel z sokiem cytrynowym, skórką cytryny i masłem (masło nie zawsze występuje w przepisach). Składa się z żółtek, ogromnej ilości cukru i cytryny oraz masła. Ma konsystencję gęstego kremu i jest nieprzyzwoicie wręcz słodki i lekko kwaskowaty - jeśli nie mieliście okazji próbować, Marks&Spencer Lemon Curd ma bardzo dobry gotowy lemon curd w słoiczku. Sęk w tym, że lemon curd przygotowany wg tradycyjnego przepisu ma 400kcal/100g (80kcal na łyżkę, jest dość ciężki) i zawiera 71% prostych cukrów oraz 27% tłuszczu... W moim lemon curd nie ma masła, a jego bazę stanowi mleczko kokosowe, co pozwoliło także ograniczyć ilość żółtek. Kaloryczność udało mi się ograniczyć trzykrotnie, a ilość węglowodanów zmniejszyć aż pięciokrotnie! Lemon curd light ma konsystencję sosu, która do deserów, jako polewa, sprawdza się lepiej niż gęsty krem i łatwiej ją dozować. 


Sos jest żółciutki, puszysty, słodki, cytrynowy, ale nie kwaśny, z wyczuwalną kokosową nutą. Gładki, aksamitny. Sprawdzi się doskonale jako polewa do lodów, truskawek, sałatki owocowej.  Myślę, że niebiańsko będzie smakował z waniliowo-cynamonowymi tostami francuskimi albo jako dodatek do naleśników lub placków z owocami.


Zamiast porzeczek można użyć dowolnych owoców sezonowych, ale polecam użyć tych, które mają skórkę - więc raczej borówki, porzeczki, niż truskawki czy maliny, bo te owoce, które puszczają sok szybko rozmoczą bezę, która będzie nieładnie wyglądać i stanie się gumowata. Kiwi, brzoskwinie i morele też powinny się sprawdzić, o ile będą bardzo dojrzałe.
Ciasto kruszy się i rozpada w czasie krojenia - ale w przypadku bezy ma to swój urok, i naprawdę nie ma z czego robić dramatu :)


Tort zdecydowanie wart jest polecenia! Bezy są chrupiące z zewnątrz i wilgotne w środku, mus miodowo-porzeczkowy puszysty, idealnie zrównoważona słodycz i kwaskowatość doskonale sprawdza się w czasie upałów. A lemon curd - obłędnie pyszny, słodki, cytrynowy, sprawia, że deser rozpływa się w ustach :)

Tort Bezowy z Musem Miodowo-Porzeczkowym i Sosem Lemon Curd Light 

Pomysł: FitFoodFan

Wartości odżywcze 1 kawałka: 130kcal, 3,5g białka, 22,6g węglowodanów, 2,7g tłuszczu
Wartości odżywcze lemon curd light/100g: 143kcal, 4g białka, 12g węglowodanów, 8,5g tłuszczu

Składniki 

/tort bezowy 25cmx25xm (16 porcji), 300ml sosu lemon curd/

    Beza
  • 6 białek
  • 230g cukru (najlepiej drobnego, lepiej nie używać cukru pudru)
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (można zastąpić winnym)
    Lekki Mus Miodowo-Porzeczkowy
  • 350g ricotty
  • 100g miodu (np. lipowy lub rzepakowy; odradzam miody spadziowe i kwiatowe o intensywnym zapachu, które mogą kłócić się z aromatem cytryny i kokosa i zbyt zdominować linię smakową gotowego deseru)
  • 500g porzeczek (lub innych owoców soczystych, które nie puszczają soku - np. borówki, dojrzałe brzoskwinie)
    Sos Lemon Curd Light
  • 165ml mleczka kokosowego odtłuszczonego
  • 10g mąki kukurydzianej
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka starta z 1 sparzonej, niewoskowanej cytryny
  • 4 żółtka
  • stewia do smaku*
  • 25g cukru pudru*
* Można posłodzić sos wyłącznie stewią lub inną substancją słodzącą. Jeśli deser ma być podany osobom, które na co dzień używają cukru a nie dosładzaczy, polecam dodać nieco cukru, aby zachować smak charakterystyczny dla cukrowych deserów. 

Wykonanie

Beza
  • Białka idealnie oddzielone od żółtek ubij na sztywną pianę.
  • Gdy piana będzie sztywna, kontynuuj ubijanie dodając po łyżce cukru, dokładnie miksując po każdej porcji cukru. Gdy piana będzie sztywna, gęsta i lśniąca dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijaj jeszcze minutę lub dwie.
  • Nagrzej piekarnik do 120 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wyrysuj na niej dwa okręgi lub prostokąty tej samej wielkości. Wypełnij kształty masą bezową wykładając ją szybkimi ruchami. Jeden blat powinien być płaski, drugiemu możesz zrobić fantazyjnie sterczące kleksy.
  • Piecz 30 minut w 120 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezy przez 2,5 godziny. Po tym czasie możesz je wyjąć, lub pozostawić w uchylonym, wyłączonym piekarniku do całkowitego ostudzenia. 
  • Gdy blaty są całkiem wystudzone, delikatnie zdejmij z nich papier do pieczenia.
    Lekki Mus Miodowo-Porzeczkowy
  • Wymieszaj ricottę z miodem mikserem na niskich obrotach lub trzepaczką, mieszaj do uzyskania konsystencji puszystego musu.
  • Wymieszaj umyte i przebrane porzeczki z musem, garść najładniejszych zostaw di ozdobienia ciasta.
    Sos Lemon Curd Light
  • Rozetrzyj mąkę kukurydzianą w niewielkiej ilości mleczka kokosowego, następnie zmieszaj z pozostałym mleczkiem i zagotuj ciągle mieszając, do uzyskania konsystencji gładkiego budyniu. Przelej do miski.
  • Do masy kokosowej dodaj sok z cytryny i drobno startą skórkę cytrynową, dodaj stewię i cukier i miksuj na niskich obrotach. Gdy masa przestygnie (2-3 minuty) dodaj do niej żółtka i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania jedwabistej, jednolitej emulsji z utrzymującymi się pęcherzykami powietrza (to daje pewność, że sos się nierozwarstwi).
    Przygotowanie Tortu
  • Płaski blat posmaruj musem miodowo-porzeczkowym.
  • Nakryj blatem wierzchnim, leciutko dociśnij.
  • Obsyp porzeczkami.
  • Sos lemon curd podawaj w sosjerce. 
  • Ciasto trzymaj w lodówce. Lemon curd także przechowuj w lodówce nakryty folią, możesz trzymać go 4 dni.
  • Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;) Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :) z  Obj ętość - z fili żanki na mililitry (wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon)  1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml 3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml 2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml 1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 1

Lekkie sosy do makaronu z Lidla czyli na co warto polować w Tygodniu Włoskim

Pamiętacie zapewne, bo nie raz dałam się Wam poznać od tej strony, że jestem fanką zakupów w Lidlu. Wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej składu produktów lista moich ulubionych produktów z Lidla musiała się nieco skurczyć, ale wciąż udaje mi się znaleźć czasami coś ciekawego. Dziś chciałabym się z Wami podzielić włoskimi sosami, które są od czasu do czasu dostępne - jak widać zaopatrzyłam się w pokaźny zapas bo ostatnio skończyły mi się szybciej niż sądziłam. Jeśli często jadacie mięso, makaron lub warzywa i nie macie pomysłu co do nich dodać, a chcecie, by było to szybkie, gotowe, dostępne od ręki i - co najważniejsze - o dobrym składzie, to zdecydowanie polecam Wam te sosy. Wśród produktów popularnych marek w cenach dobrze poniżej 10zł za słoik nie znalazłam dotąd produktu o tak dobrym składzie. Wybrałam 4 sosy, spośród których 3 mają raczej łagodny smak: Sugo alla Toscana - sos pomidorowy z wędzonym boczkiem Sugo alla Siciliana - sos pomidorowy z bakłażanem i serem Gr

Chleb jakiego nie znacie czyli jak wykorzystać pulpę z sokowirówki

O tym, że soki z warzyw są kopalnią cennych składników każdy wie (no, prawie każdy). O tym, że dość łatwo jest je zrobić wie ten, kto próbował. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy jest sens robić soki warzywne, skoro tak wielką część wykorzystanych warzyw trzeba wyrzucić? Gdyby ta część była kompletnie bezwartościowa a wszystkie cenne składniki kumulowały się w soku, nie byłoby problemu - ale tak nie jest! Pulpa pozostająca po zrobieniu soku z marchewki, buraczków czy selera jest tak samo, jeśli nie bardziej cenna niż sok. W procesie robienia soku z warzyw wszystkie węglowodany (głównie cukry) trafiają do soku - pozostała pulpa warzywna nie zawiera węglowodanów. Jednocześnie w soku z warzyw nie ma ani grama białka - całe białko pozostaje w pulpie! To oznacza, że pulpa jest uboga w proste węglowodany za to bogata w cenne białko :) W efekcie 1 kromka buraczkowego pieczywa ma mniej niż 1,5g węglowodanów i prawie 3,5g białka. Piękne proporcje! Wymyśliłam jak wykorz