Przejdź do głównej zawartości

Dietetyczny kruchy placek ze śliwkami z mąki kokosowej


Odkąd jakiś czas temu odkryłam gamę odtłuszczonych mąk orzechowych i nasiennych, już nie raz raczyłam Was przepisem na dania z ich wykorzystaniem. Tym razem nadeszła pora na jedno z moich ulubionych ciast przełomu lata i jesieni czyli kruche ciasto ze śliwkami.
W wersji tradycyjnej kruche ciasto jest pełne mąki i masła - a od strony makroodżywczej tłuszczu i prostych węglowodanów. Nie mogłam więc doczekać się kiedy wypróbuję mąkę kokosową w kruchym cieście i jestem bardzo zadowolona z testu. Nie chciałam, żeby ciasto było zbyt kokosowe w smaku, bo obawiałam się, że mogłoby wówczas zdominować smak śliwek, dlatego mąkę kokosową zmieszałam z mąką dyniową. I powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę! Aby ciasto miało odpowiednią konsystencję i nie rozpadało się w rękach, mieszankę kokosowo-dyniową uzupełniłam niewielką ilością mąki orkiszowej.



Ciasto wyszło kruche, z wyczuwalną, ale nie nachalną nutą kokosową, z pyszną, chrupiącą i słodką kruszonką. Warte grzechu - a jednocześnie niewinne, zerknijcie tylko na wartości odżywcze, aby się przekonać, że można się nim spokojnie raczyć na diecie bez wyrzutów sumienia!

Lekki kruchy placek z mąki kokosowej ze śliwkami

Pomysł: FitFoodFan 

Wartości odżywcze 1 kawałka (1/10 placka): 98kcal, 2,6g białka, 9g węglowodanów, 5,8g tłuszczu

Składniki 

/około 10 kawałków/
Wykonanie 
  • Wszystkie składniki ciasta (wszystko poza śliwkami) połączyć na jednolitą masę - będzie dość gęsta, zamiast miksera lepiej użyć łyżki lub widelca. To nie jest typowe kruche ciasto, nie zachodzą w nim te procesy co w zwykłym i temperatura składników nie ma wielkiego znaczenia.
  • Blachę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia.
  • 2/3 ciasta użyj do wyłożenia nim blachy. Urywaj małe kawałki i ugniataj je obok siebie 'wyklejając' ciastem powierzchnię blachy. Ciasto nie klei się do rąk, ale nie da się go wałkować.
  • Na powierzchni ciasta rozłóż umyte połówki śliwek.
  • Wierzch posyp okruszkami z pozostałej 1/3 części ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach przez 30 minut - do zrumienienia się kruszonki.
Podawaj na ciepło lub po wystudzeniu - oprószone cukrem pudrem lub w wersji dla dogadzających sobie z bitą śmietaną (u mnie light Linessa z Lidla), cynamonem i syropem klonowym.

Komentarze

  1. Musi być pyszne! ale chyba bardzo płaskie i malutkie te kawałeczki, co? Musiałabym pożreć z 5:P Gwoli ścisłości- jestem Nesją, ale zaczęłam się podpisywać kontem google, bo można na nim mieć miniaturkę (tak swoją drogą na miniaturce jest moje ciasto kokosowe, z kokosowej mąki:P)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Nesja, jest faktycznie płaściutkie - to dlatego, że chciałam, aby było kruche. Nie jest natomiast bardzo małe - jeden kawałek mieści dwie połówki śliwki jak widzisz na zdjęciach, ale to są te śliwki-gigant; jeden kawałek ma 5x10cm :)

      Usuń
    2. A, śliwki gigant to już inna sprawa:) No to może 2-3 by mnie zadowoliły:) Ale to i tak kalorycznie zmieściłabym się w jakiś drugim śniadanku czy podwieczorku, więc wszystko cacy:P

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…