Przejdź do głównej zawartości

Indyczy Strogonov z makaronem shirataki - duża porcja a nie tuczy :)



Jak wiecie wolnowar alias slow cooker, znany na blogach amerykańskich jako crock pot nie jest nowym mieszkańcem mojej kuchni - zachwalałam już jego zalety parokrotnie, najszerzej pisząc o tym co to właściwie za urządzenie przy okazji przepisu na pity niskowęglowodanowe faszerowane królikiem przygotowanym właśnie w slowcookerze.

Na marginesie: wiem, że kulinarni puryści zwijają się intelektualnie z bólu kiedy słyszą, że nazywam strogonovem danie przygotowane z indyka a nie z wołowiny, ale zamierzam się trzymać tej koncepcji :)

A więc tym razem postanowiłam przygotować danie proste, znane i lubiane prz czym:

  1. ułatwiałam sobie zadanie jeszcze bardziej - bo zamiast garnka i mieszania wybrałam slowcooker 
  2. odchudziłam je znacznie przez zastąpienie wołowiny filetem z indyka...
  3. i zastąpienie tradycyjnego makaronu makaronem shirataki (kiedyś używałam makaronu Dukana, ale w Guiltfree.pl nie jest już dostępny, zamiast niego wprowadzili inny i ten sprawdza się równie dobrze, kupuję go w zestawach po kilka sztuk i wychodzi w korzystnej cenie)

Gotowanie / duszenie / pieczenie w slowcookerze w zasadzie wygląda tak: pokrój na kawałki mięso i warzywa (albo nie krój, jeśli się mieszczą w całości) wrzuć do slowcookera, przykryj pokrywką, włącz i idź sobie na spacer na 9 godzin. Wróć, pałaszuj i zbieraj pochwały od rodziny jak się napracowałaś nad wykwintnym daniem. Proste, prawda? :)



A teraz przepis!

Indyk a la strogonov z wolnowaru podawany z shirataki

Pomysł: FitFoodFan 
Wartości odżywcze na 1 porcję (350g)210kcal, 27,7g białka, 5,9g węglowodanów, 8,2g tłuszczu

Składniki (1,7kg gulaszu - 5 porcji)
  • 450g fileta z indyka
  • 1,1kg pieczarek (waga po przebraniu) 
  • 175g siekanej cebuli
  • 225g papryki świeżej
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki (używam La Chinata, kupuję w sklepach Piccolo Italia & Mediterraneo) 
  • solidna szczypta soli
  • 100g śmietanki 12%
  • 15g mąki orkiszowej
  • 10g pikantnej musztardy
  • natka pietruszki do przybrania

Dodatkowo
  • makaron konjac fettuccine (jeśli nie ograniczasz kalorii ani węglowodanów możesz oczywiście użyć tradycyjnego makaronu albo ziemniaków)

Wykonanie 
  • Mięso pokroić na kilka kawałków (dosłownie kilka, nie należy go siekać - mięso w wolnowarze ma się robić w dużych kawałkach aby potem mogło się naturalnie rozpaść wzdłuż linii włókien)
  • Pieczarki pokroić na kawałki (nie trzeba w plasterki, wystarczy duże przekroić na ćwiartki a małe na pół)
  • Mięso, pieczarki, cebulę i paprykę wrzucić do wolnowaru, zalać wodą, posolić i doprawić wędzoną papryką. Gotować na wysokiej mocy 5 godzin lub (lepiej) na niskiej mocy 7-8 godzin.
  • Pod koniec czasu gotowania w kubeczku wymieszać śmietankę z mąką orkiszową i musztardą. Wyjąć mięso na deskę i 2 widelcami porozdzielać je na mniejsze kawałki, rozrywając na boki (mięso się rozpada samo) a śmietankę w tym czasie rozrobić niewielką ilością gorącego płynu z potrawki, dorzucić rozdrobnione mięso i wymieszać całość.
  • Gotować na niskiej mocy jeszcze 15 minut.
  • Podawać porcję makaronu wymieszaną z porcją gulaszu, obficie posypane natką pietruszki.

Komentarze

  1. Też muszę w końcu zjeść moją zabunkrowaną paczuszkę tego makaronu:) Marzy mi się wersja na ostro, z owocami morza i imbirem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak jadam - kupuję w Realu mieszanką owoców morza na wagę na dziale rybnym, smażę na mocnym ogniu i podsypuję porządnie czosnkiem i papryczką pikantną. Ale u mnie shirataki się nie bunkrują, zjadam pewnie średnio co drugi-trzeci dzień na obiad :)

      Usuń
  2. w Almie widziałam wczoraj taki makaron za niecałe 8 zł /200g :) Może komuś przyda się to info :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Chleb jakiego nie znacie czyli jak wykorzystać pulpę z sokowirówki

O tym, że soki z warzyw są kopalnią cennych składników każdy wie (no, prawie każdy). O tym, że dość łatwo jest je zrobić wie ten, kto próbował. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy jest sens robić soki warzywne, skoro tak wielką część wykorzystanych warzyw trzeba wyrzucić? Gdyby ta część była kompletnie bezwartościowa a wszystkie cenne składniki kumulowały się w soku, nie byłoby problemu - ale tak nie jest! Pulpa pozostająca po zrobieniu soku z marchewki, buraczków czy selera jest tak samo, jeśli nie bardziej cenna niż sok.
W procesie robienia soku z warzyw wszystkie węglowodany (głównie cukry) trafiają do soku - pozostała pulpa warzywna nie zawiera węglowodanów. Jednocześnie w soku z warzyw nie ma ani grama białka - całe białko pozostaje w pulpie! To oznacza, że pulpa jest uboga w proste węglowodany za to bogata w cenne białko :) W efekcie 1 kromka buraczkowego pieczywa ma mniej niż 1,5g węglowodanów i prawie 3,5g białka. Piękne proporcje!
Wymyśliłam jak wykorzystać tę pulpę - m…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…