Przejdź do głównej zawartości

Wrapsy niskowęglowodanowe z farszem pieczarkowym z harissą - lunch 235kcal


Wrapsy Flatout goszczą w mojej kuchni od dłuższego czasu, przepis z awokadowym pesto z wrapsami szpinakowymi już jakiś czas temu gościł na blogu. Wrapsy pełnoziarniste przyrządzam zarówno na wytrawnie, jak i w słodkie wersji - na przykład z puree z dojrzałego banana, z mąką kokosową i serkiem Bieluch, doprawione cynamonem. Pozostałe wrapsy - szpinakowe, pomidorowe i z włoskimi ziołami sprawdzają się w lekkich daniach obiadowych i lunchowych.


Tym razem sięgnęłam po wrapsy z włoskimi ziołami i przygotowałam je z farszem pieczarkowym. Pieczarki dobrze się łączą z cebulą, smak całości podkręciłam jednym z moich niedawnych odkryć - pastą harissa. Harissa jest zdradliwa, przez pierwszych kilka sekund po oblizaniu łyżeczki po harissie można mieć wrażenie, że wcale nie jest taka pikantna - nic bardziej mylnego. Pieczenie w dalekiej części języka i podniebienia nasila się po kilku sekundach i rośnie :) 




Jak wiadomo, zbyt pikantne przyprawy łagodzi nie woda, ale mleko (zgodnie z prawami chemii - pikantne przyprawy to kwas, a mleko i jego produkty mają odczyn zasadowy). Korzystając tej wiedzy pikantność harissy złagodziłam delikatnym kozim serkiem Turek. Ten serek to moje kolejne odkrycie - jest delikatny, ma wyraźnie kozi, przyjemny aromat; jest niskokaloryczny i niskotłuszczowy a do tego ma bardzo dobry skład.


Moją harissę przywiozłam z Anglii, ale można ją bez problemu kupić w Polsce w sklepach z egzotyczną żywnością a nawet na regałach w tradycyjnych supermarketach. Harissa to ostra pasta z Afryki północnej, szczególnie popularna w Libii i Tunezji. Harissa, której bazę stanowi oliwa, jest przyrządzana z papryczki chilli oraz czosnku przyprawionych kolendrą, kminkiem i kminem rzymskim. Ciekawą informację znalazłam  na stronie polskiego dystrybutora harissy - jest dozwolona na każdym etapie diety Dukana. Z tej samej strony dowiadujemy się, że harissa znajduje zastosowanie:
  • jako przyprawa do mięs grilowanych, smażonych i pieczonych
  • jako przyprawa do dań z jajek
  • jako składnik sosu pomidorowego
  • jako składnik zup
  • jako marynata do wieprzowiny - w połączeniu z gęstym jogurtem naturalnym.

Przypieczony na patelni wraps staje się chrupki - gotowe danie to chrupki wraps, wypełniony aromatycznym, śmietankowo-pikantnym farszem z pieczarek i cebuli. Bardzo pyszne!



Niskowęglowodanowe wrapsy z farszem pieczarkowym z harissą

Pomysł: FitFoodFan 
Wartości odżywcze na 1 sztukę235kcal, 19,2g białka, 17,3g węglowodanów, 8,3g tłuszczu, 10g błonnika
Składniki (1 porcja)

Wykonanie 
  • Pieczarki obrać i posiekać, cebulę pokroić w piórka
  • Pieczarki i cebulę udusić na patelni. Zacząć na średnim ogniu, podsypującsolą, aby puściły wodę, następnie zwiększyć ogień, aby farsz odpowiednio odparował
  • Do farszu dodaćharissę i kozi serek, wymieszać do połączenia się składników
  • Wraps posmarować farszem, złożyć ostrożnie brzegi do środka
  • Wraps podsmażyć na suchej patelni teflonowej 2 minuty na spodniej części, następnie na minutę przełożyć na drugą stroną. Podpieczony z obu stron wraps nie będzie się rozpadał i nawet duża ilość farszu pozostanie na swoim miejscu
  • Szamać od razu :)
  • Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…