Przejdź do głównej zawartości

Wrapsy niskowęglowodanowe z farszem pieczarkowym z harissą - lunch 235kcal


Wrapsy Flatout goszczą w mojej kuchni od dłuższego czasu, przepis z awokadowym pesto z wrapsami szpinakowymi już jakiś czas temu gościł na blogu. Wrapsy pełnoziarniste przyrządzam zarówno na wytrawnie, jak i w słodkie wersji - na przykład z puree z dojrzałego banana, z mąką kokosową i serkiem Bieluch, doprawione cynamonem. Pozostałe wrapsy - szpinakowe, pomidorowe i z włoskimi ziołami sprawdzają się w lekkich daniach obiadowych i lunchowych.


Tym razem sięgnęłam po wrapsy z włoskimi ziołami i przygotowałam je z farszem pieczarkowym. Pieczarki dobrze się łączą z cebulą, smak całości podkręciłam jednym z moich niedawnych odkryć - pastą harissa. Harissa jest zdradliwa, przez pierwszych kilka sekund po oblizaniu łyżeczki po harissie można mieć wrażenie, że wcale nie jest taka pikantna - nic bardziej mylnego. Pieczenie w dalekiej części języka i podniebienia nasila się po kilku sekundach i rośnie :) 




Jak wiadomo, zbyt pikantne przyprawy łagodzi nie woda, ale mleko (zgodnie z prawami chemii - pikantne przyprawy to kwas, a mleko i jego produkty mają odczyn zasadowy). Korzystając tej wiedzy pikantność harissy złagodziłam delikatnym kozim serkiem Turek. Ten serek to moje kolejne odkrycie - jest delikatny, ma wyraźnie kozi, przyjemny aromat; jest niskokaloryczny i niskotłuszczowy a do tego ma bardzo dobry skład.


Moją harissę przywiozłam z Anglii, ale można ją bez problemu kupić w Polsce w sklepach z egzotyczną żywnością a nawet na regałach w tradycyjnych supermarketach. Harissa to ostra pasta z Afryki północnej, szczególnie popularna w Libii i Tunezji. Harissa, której bazę stanowi oliwa, jest przyrządzana z papryczki chilli oraz czosnku przyprawionych kolendrą, kminkiem i kminem rzymskim. Ciekawą informację znalazłam  na stronie polskiego dystrybutora harissy - jest dozwolona na każdym etapie diety Dukana. Z tej samej strony dowiadujemy się, że harissa znajduje zastosowanie:
  • jako przyprawa do mięs grilowanych, smażonych i pieczonych
  • jako przyprawa do dań z jajek
  • jako składnik sosu pomidorowego
  • jako składnik zup
  • jako marynata do wieprzowiny - w połączeniu z gęstym jogurtem naturalnym.

Przypieczony na patelni wraps staje się chrupki - gotowe danie to chrupki wraps, wypełniony aromatycznym, śmietankowo-pikantnym farszem z pieczarek i cebuli. Bardzo pyszne!



Niskowęglowodanowe wrapsy z farszem pieczarkowym z harissą

Pomysł: FitFoodFan 
Wartości odżywcze na 1 sztukę235kcal, 19,2g białka, 17,3g węglowodanów, 8,3g tłuszczu, 10g błonnika
Składniki (1 porcja)

Wykonanie 
  • Pieczarki obrać i posiekać, cebulę pokroić w piórka
  • Pieczarki i cebulę udusić na patelni. Zacząć na średnim ogniu, podsypującsolą, aby puściły wodę, następnie zwiększyć ogień, aby farsz odpowiednio odparował
  • Do farszu dodaćharissę i kozi serek, wymieszać do połączenia się składników
  • Wraps posmarować farszem, złożyć ostrożnie brzegi do środka
  • Wraps podsmażyć na suchej patelni teflonowej 2 minuty na spodniej części, następnie na minutę przełożyć na drugą stroną. Podpieczony z obu stron wraps nie będzie się rozpadał i nawet duża ilość farszu pozostanie na swoim miejscu
  • Szamać od razu :)
  • Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Chleb jakiego nie znacie czyli jak wykorzystać pulpę z sokowirówki

O tym, że soki z warzyw są kopalnią cennych składników każdy wie (no, prawie każdy). O tym, że dość łatwo jest je zrobić wie ten, kto próbował. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy jest sens robić soki warzywne, skoro tak wielką część wykorzystanych warzyw trzeba wyrzucić? Gdyby ta część była kompletnie bezwartościowa a wszystkie cenne składniki kumulowały się w soku, nie byłoby problemu - ale tak nie jest! Pulpa pozostająca po zrobieniu soku z marchewki, buraczków czy selera jest tak samo, jeśli nie bardziej cenna niż sok.
W procesie robienia soku z warzyw wszystkie węglowodany (głównie cukry) trafiają do soku - pozostała pulpa warzywna nie zawiera węglowodanów. Jednocześnie w soku z warzyw nie ma ani grama białka - całe białko pozostaje w pulpie! To oznacza, że pulpa jest uboga w proste węglowodany za to bogata w cenne białko :) W efekcie 1 kromka buraczkowego pieczywa ma mniej niż 1,5g węglowodanów i prawie 3,5g białka. Piękne proporcje!
Wymyśliłam jak wykorzystać tę pulpę - m…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…