poniedziałek, 24 lutego 2014

Bananowo-migdałowe lekkie kluseczki z sosem niskowęglowodanowym Hershey's



Dzisiejszy przepis to kolejna wariacja przepisu oryginalnie zaczerpniętego z bloga Kuchnia w wersji light - kluseczki bananowo kokosowe z sosem śliwkowo-orzechowym pokazywałam Wam w piątek. Ponieważ przepis bazowy stwarza olbrzymie możliwości modyfikacji, chciałabym pokazać Wam dziś jedną z nich i zachęcić do własnych eksperymentów.
Tym razem zamiast mąki kokosowej użyłam mąki migdałowej Afruse - to najmniej kaloryczna mąka migdałowa, jaką udało mi się kupić w Polsce. Jest bardzo drobno mielona i bardzo delikatna, kiedy rozciera się ją między palcami czuć, że faktycznie ma niedużą zawartość tłuszczu i w niczym nie przypomina mielonych migdałów, jest też delikatna w smaku i dlatego dobrze nadaje się do słodkich i wytrawnych przepisów, smak migdałów nie jest dominujący.
Ciasto przygotowałam z mieszanki sera półtłustego i jogurtu bałkańskiego - takie ciasto jest niezwykle delikatne, kluseczki dosłownie rozpływają się w ustach. Słodycz kluseczkom nadają dojrzałe banany, nie ma więc potrzeby dodatkowego dosładzania ciasta. Kluseczki polałam sosem truskawkowym Hershey's - 2 łyżki tego sosu praktycznie nie mają kalorii :) Jest naturalnie truskawkowy w smaku. Jest bardzo słodki i naprawdę doskonale pasuje do jogurtów czy deserów, wystarczą 2-3 łyżki, żeby cała porcja smakowała mocno słodko i mocno truskawkowo. Podobnie jak w przypadku czekoladowej wersji sos nie wyczuwam w nim posmaku słodzików, co zapisuję mu bardzo na plus bo jestem bardzo wyczulona na nieprzyjemne posmaki sztucznych substancji słodzących.



BANANOWo-migdałowe lekkie kluseczki kładzione

Pomysł: FitFoodFan 
Wartości odżywcze na 1 porcję: 285kcal, 14,5g białka, 43g węglowodanów, 4g błonnika, 8,6g tłuszczu

Składniki (3 porcje)

Wykonanie 
  • Twaróg zmiksować blenderem z bananem, twarogiem, jogurtem i jajkiem, dodać skrobię i mąkę; ciasto będzie dość rzadkie, jak gęste ciasto naleśnikowe
  • Zagotować wodę w dużym garnku
  • Odmierzać łyżką porcje ciasta i wkładać je delikatnie do wrzątku, wyławiać łyżką cedzakową po wypłynięciu na powierzchnię
  • Podawać polane sosem owocowym

3 komentarze:

  1. Czy te sosy rzeczywiscie smakują "naturalnie"? Bo zamówiłam masło orzechowe 0 kcal i jest paskudne wedlug mnie, nie ma nic wspólnego z normalnym :( chciałam wypróbować te sosy ale nie wiem czy znowu nie stracę pieniędzy stąd pytanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zupełnie inne produkt. Waldeny mają zero, no wiadomo, że jak cos ma zero, to nie będzie smakować jak czekolada - cudów nie ma. Te sosy są przeeprzepyszne i ani trochę nie smakują dietetycznie :)

    OdpowiedzUsuń