Przejdź do głównej zawartości

Bananowo-migdałowe lekkie kluseczki z sosem niskowęglowodanowym Hershey's



Dzisiejszy przepis to kolejna wariacja przepisu oryginalnie zaczerpniętego z bloga Kuchnia w wersji light - kluseczki bananowo kokosowe z sosem śliwkowo-orzechowym pokazywałam Wam w piątek. Ponieważ przepis bazowy stwarza olbrzymie możliwości modyfikacji, chciałabym pokazać Wam dziś jedną z nich i zachęcić do własnych eksperymentów.
Tym razem zamiast mąki kokosowej użyłam mąki migdałowej Afruse - to najmniej kaloryczna mąka migdałowa, jaką udało mi się kupić w Polsce. Jest bardzo drobno mielona i bardzo delikatna, kiedy rozciera się ją między palcami czuć, że faktycznie ma niedużą zawartość tłuszczu i w niczym nie przypomina mielonych migdałów, jest też delikatna w smaku i dlatego dobrze nadaje się do słodkich i wytrawnych przepisów, smak migdałów nie jest dominujący.
Ciasto przygotowałam z mieszanki sera półtłustego i jogurtu bałkańskiego - takie ciasto jest niezwykle delikatne, kluseczki dosłownie rozpływają się w ustach. Słodycz kluseczkom nadają dojrzałe banany, nie ma więc potrzeby dodatkowego dosładzania ciasta. Kluseczki polałam sosem truskawkowym Hershey's - 2 łyżki tego sosu praktycznie nie mają kalorii :) Jest naturalnie truskawkowy w smaku. Jest bardzo słodki i naprawdę doskonale pasuje do jogurtów czy deserów, wystarczą 2-3 łyżki, żeby cała porcja smakowała mocno słodko i mocno truskawkowo. Podobnie jak w przypadku czekoladowej wersji sos nie wyczuwam w nim posmaku słodzików, co zapisuję mu bardzo na plus bo jestem bardzo wyczulona na nieprzyjemne posmaki sztucznych substancji słodzących.



BANANOWo-migdałowe lekkie kluseczki kładzione

Pomysł: FitFoodFan 
Wartości odżywcze na 1 porcję: 285kcal, 14,5g białka, 43g węglowodanów, 4g błonnika, 8,6g tłuszczu

Składniki (3 porcje)

Wykonanie 
  • Twaróg zmiksować blenderem z bananem, twarogiem, jogurtem i jajkiem, dodać skrobię i mąkę; ciasto będzie dość rzadkie, jak gęste ciasto naleśnikowe
  • Zagotować wodę w dużym garnku
  • Odmierzać łyżką porcje ciasta i wkładać je delikatnie do wrzątku, wyławiać łyżką cedzakową po wypłynięciu na powierzchnię
  • Podawać polane sosem owocowym

Komentarze

  1. Czy te sosy rzeczywiscie smakują "naturalnie"? Bo zamówiłam masło orzechowe 0 kcal i jest paskudne wedlug mnie, nie ma nic wspólnego z normalnym :( chciałam wypróbować te sosy ale nie wiem czy znowu nie stracę pieniędzy stąd pytanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To zupełnie inne produkt. Waldeny mają zero, no wiadomo, że jak cos ma zero, to nie będzie smakować jak czekolada - cudów nie ma. Te sosy są przeeprzepyszne i ani trochę nie smakują dietetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;) Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :) z  Obj ętość - z fili żanki na mililitry (wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon)  1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml 3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml 2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml 1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 1

Lekkie sosy do makaronu z Lidla czyli na co warto polować w Tygodniu Włoskim

Pamiętacie zapewne, bo nie raz dałam się Wam poznać od tej strony, że jestem fanką zakupów w Lidlu. Wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej składu produktów lista moich ulubionych produktów z Lidla musiała się nieco skurczyć, ale wciąż udaje mi się znaleźć czasami coś ciekawego. Dziś chciałabym się z Wami podzielić włoskimi sosami, które są od czasu do czasu dostępne - jak widać zaopatrzyłam się w pokaźny zapas bo ostatnio skończyły mi się szybciej niż sądziłam. Jeśli często jadacie mięso, makaron lub warzywa i nie macie pomysłu co do nich dodać, a chcecie, by było to szybkie, gotowe, dostępne od ręki i - co najważniejsze - o dobrym składzie, to zdecydowanie polecam Wam te sosy. Wśród produktów popularnych marek w cenach dobrze poniżej 10zł za słoik nie znalazłam dotąd produktu o tak dobrym składzie. Wybrałam 4 sosy, spośród których 3 mają raczej łagodny smak: Sugo alla Toscana - sos pomidorowy z wędzonym boczkiem Sugo alla Siciliana - sos pomidorowy z bakłażanem i serem Gr

Chleb jakiego nie znacie czyli jak wykorzystać pulpę z sokowirówki

O tym, że soki z warzyw są kopalnią cennych składników każdy wie (no, prawie każdy). O tym, że dość łatwo jest je zrobić wie ten, kto próbował. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy jest sens robić soki warzywne, skoro tak wielką część wykorzystanych warzyw trzeba wyrzucić? Gdyby ta część była kompletnie bezwartościowa a wszystkie cenne składniki kumulowały się w soku, nie byłoby problemu - ale tak nie jest! Pulpa pozostająca po zrobieniu soku z marchewki, buraczków czy selera jest tak samo, jeśli nie bardziej cenna niż sok. W procesie robienia soku z warzyw wszystkie węglowodany (głównie cukry) trafiają do soku - pozostała pulpa warzywna nie zawiera węglowodanów. Jednocześnie w soku z warzyw nie ma ani grama białka - całe białko pozostaje w pulpie! To oznacza, że pulpa jest uboga w proste węglowodany za to bogata w cenne białko :) W efekcie 1 kromka buraczkowego pieczywa ma mniej niż 1,5g węglowodanów i prawie 3,5g białka. Piękne proporcje! Wymyśliłam jak wykorz