Przejdź do głównej zawartości

Leciutki waniliowy sernik z truskawkami (70kcal!) i test galaretki Free Food


Sezon truskawkowy w pełni, koniecznie trzeba to wykorzystać i mam nadzieję, że to robicie! Ja zjadam każdego dnia minimum pół kilograma truskawek, w jogurtach, smoothie, solo, 5 kg zamroziłam jako zblendowaną masę (w zimie rewelacyjnie smakuje do ryżu albo naleśników*), zrobiłam swoje pierwsze lody -oczywiście truskawkowe. Czas aby do tej listy dołożyć także ciasto.
Z racji na upały padło na sernik na zimno a ponieważ niedawno zaopatrzyłam się w buteleczkę wanilii burbońskiej - sernik musiał być waniliowy. Przy okazji ostatnich zakupów w Guiltfree skusiłam się na galaretkę Simply Delish i także ona wylądowała w tym przepisie. 

Wanilia burbońska z Madagaskaru (podobno najlepsza na świecie) i galaretka truskawkowa Simply Delish.

Galaretka Simply Delish to ciekawy produkt, podobny do Walden Farms, bo niemal nie zawiera kalorii - półlitrowa micha galaretki ma 12kcal, a więc tyle co nic. Skusiło mnie też to, że to produkt z RPA - chyba jedyny w mojej kuchni z tego kraju :) Galaretka smakuje truskawkowo, jak zwykła galaretka.  Ciekawe jest w niej to, że zastyga w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Zgodnie z informacjami na stronie produktu: "galaretka Simply Delish:
  • ma niskie IG (indeks glikemiczny)
  • nie zawiera żelatyny, tartrazyny ani konserwantów, 
  • jest odpowiednia dla diabetyków 
  • jest odpowiednia dla wegetarian, i wegan, nie zawiera nabiału, jajek, ryb
  • jest bez cukru"

A do tego: "Produkty Simply Delish to tzw. Free Food - są tak niskokaloryczne, że możesz ich jeść tyle ile chcesz w ramach niskokalorycznej diety odchudzającej."  :) 

Dobra informacja - żelowana jest karagenem (z glonów morskich). Niestety jest słodzona m.in. aspartamem, ale kilka razy w roku jestem w stanie przymknąć na to oko - dostępne w sklepach galaretki nie są od niej w niczym lepsze i oczywiście nic nie zastąpi galaretki zrobionej samodzielnie.Oprócz tego do ciasta wykorzystałam serek 0% President oraz zwykły serek 8,5% do serników.


Składniki sernika

* Uwaga o mrożeniu truskawek: jeśli możecie wygospodarować kilkanaście centymetrów sześciennych w zamrażalniku, spróbujcie tej metody. Truskawki zamrożone w formie zblendowanej (nie na gładką masę, po prostu rozdrobnione mikserem lub blenderem na pulpę) mają inny smak niż truskawki mrożone w całości, które można kupić w supermarkecie. 
Tajemnica tej różnicy tkwi w strukturze truskawek i fakcie, że zawierają sporo wody. W trakcie formowania się kryształów lodu uszkodzone zostają struktury komórkowe truskawki, powodując utratę jędrności - to dlatego po rozmrożeniu takie truskawki wyglądają nieładnie i mają inny smak niż świeże. To samo dotyczy wszystkich owoców miękkich/jagodowych i warzyw kapustnych. Rozdrobnienie truskawek zmniejsza szkodliwy wpływ  mrożenia dla struktury białek i dzięki temu po rozmrożeniu taka pulpa truskawkowa ma taki sam smak jak ze świeżych owoców, zachowuje też intensywnie czerwony kolor.
Pojemniki na żywność wykładam woreczkami do mrożenia i do takiego pojemnika wlewam truskawkową pulpę i wstawiam do zamrażalnika. Po zamrożeniu wyjmuję woreczki z pojemników i zawiązuję (dopiero teraz, żeby dokładnie wycisnąć z woreczka nadmiar powietrza). Takie truskawkowe kostki wielkości 10x10x5cm układam jedna na drugiej w zamrażarce i wyciągam przez całą zimę pojedyncze porcje do deserów, obiadów i jogurtów.


Ultralekki sernik waniliowy z truskawkami i galaretką Simply Delish

Pomysł: FitFoodFan

Składniki 

/1 forma 28 cm, 12 kawałków/

na 1 kawałek: 71kcal / 7,76g białka / 6,27g węglowodnów / 1,36g tłuszczu

Wykonanie

      • Do misy miksera wrzuć oba cukry i słodzidła i miksuj około 2-3 minut, aż składniki się dokładnie połączą. To sernik na zimno, więc masa nie ma być puszysta. 
      • Żelatynę wsyp do około 60-70  ml gorącej wody i dokładnie rozpuść. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj parę łyżek masy serowej i dokładnie wymieszaj.
      • Tak ochłodzoną żelatynę wlewaj bardzo powoli do masy sernikowej cały czas miksując.
      • Masę wylej do tortownicy i odstaw do lodówki.
      • Gdy masa jogurtowa lekko stężeje poukładaj na niej truskawki. Ja wolę układać owoce zanim masa w pełni stężeje, tak, aby lekko się w nią zapadły.
      • Przygotuj galaretkę według opisu na opakowaniu zmniejszając ilość wody o 50ml.
      • Gdy galaretka lekko stężeje zalej nią sernik z truskawkami i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny aż się mocno schłodzi.
      Podawaj z dowolnymi dodatkami lub jako samodzielny deser. Córci przygotowałam do sernika prawdziwą bitą śmietanę:

        a swoją porcję zjadłam z dipem marshmallow:

        Komentarze

        1. Pozdrawiam serdecznie i chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów! ;)

          Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje prepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców!

          Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kont. na blogu :)
          Życzę miłego dnia!

          OdpowiedzUsuń
        2. Naprawdę mega lekki ;) Ciekawi mnie w sumie ten dip marshmallow. Jak coś, co nie ma kalorii, może mieć smak... Hmm, i nie piszę tego w żadnym negatywnym wydźwięku, po prostu mnie to zastanawia i z czystej ciekawości chciałabym spróbować. :P

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Ja tak samo pomyślałam gdy tylko przeczytałam na jakimś blogu o "waldenach". Wiesz, z tym smakiem, to ja to sobie tłumaczę tak: są rzeczy o bardzo intensywnym smaku, które mają śladowe kalorie: to np. przyprawy. pomyśl o smaku chili, octu, cytryny, cynamonu, pieprzu, bazylii... to rzeczy, których ilość mniejsza od szczypty nadaje smak całemu talerzowi gotowej potrawy. I tak sobie właśnie rozkładam na czynniki pierwsze te wszystkie produkty :)

            Usuń
        3. Naprawdę zwraca Pani uwagę na składy, czy to taka pusta deklaracja? W galaretce w składzie jest E220 - dwutlenek siarki, czerwień koszenilowa, aspartam, sacharyna. Pycha!



          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Owszem, zwracam. Napisałam przecież w treści posta, że skład jest daleki od ideału i że pozwoliłabym sobie na taką galaretkę jedynie kilka razy do roku. Zarówno o dwutlenku siarki, jak i o aspartamie nie raz wypowiadałam się krytycznie, nie wiem więc skąd zarzut o puste deklaracje? Staram się wybierać jak najlepsze pod względem składu produkty i takie dominują w mojej diecie. Ale nie jestem ortodoksem i czasem pozwolę sobie na rzeczy o mniej doskonałym składzie a nawet - proszę sobie wyobrazić - zdarza mi się napić coca coli! Pozdrawiam :)

            Usuń

        Prześlij komentarz

        Popularne posty z tego bloga

        Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

        Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
        Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

        Objętość - z filiżanki na mililitry
        (wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
        1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
        3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
        2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
        1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
        1/3 filiżanki = 5 ły…

        Chleb jakiego nie znacie czyli jak wykorzystać pulpę z sokowirówki

        O tym, że soki z warzyw są kopalnią cennych składników każdy wie (no, prawie każdy). O tym, że dość łatwo jest je zrobić wie ten, kto próbował. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy jest sens robić soki warzywne, skoro tak wielką część wykorzystanych warzyw trzeba wyrzucić? Gdyby ta część była kompletnie bezwartościowa a wszystkie cenne składniki kumulowały się w soku, nie byłoby problemu - ale tak nie jest! Pulpa pozostająca po zrobieniu soku z marchewki, buraczków czy selera jest tak samo, jeśli nie bardziej cenna niż sok.
        W procesie robienia soku z warzyw wszystkie węglowodany (głównie cukry) trafiają do soku - pozostała pulpa warzywna nie zawiera węglowodanów. Jednocześnie w soku z warzyw nie ma ani grama białka - całe białko pozostaje w pulpie! To oznacza, że pulpa jest uboga w proste węglowodany za to bogata w cenne białko :) W efekcie 1 kromka buraczkowego pieczywa ma mniej niż 1,5g węglowodanów i prawie 3,5g białka. Piękne proporcje!
        Wymyśliłam jak wykorzystać tę pulpę - m…

        Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

        Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…