Przejdź do głównej zawartości

Lekkie kremowe risotto z bazylią i krewetkami

Przedstawiam Wam dziś danie, które często gości na moi stole i warte jest polecenia z wielu powodów.
Pi pierwsze - jest najzwyczajniej w świecie pyszne. Smaki krewetek i bazylii oraz kremowego sosu świetnie się ze sobą łączą tworząc lekką kompozycję smakową, orzeźwiającą, ale dobrze zbalansowaną, w której żaden smak nie wysuwa się zbytnio na pierwszy plan. Jest więc kwaskowatość cytryny, ale zrównoważona słodką śmietanką, jest nuta bazylii, której świetnie wtóruje morski smak krewetek.
Danie bardzo wdzięczni prezentuje się na stole - z tego powodu chętnie przygotowuję je dla gości, bo efektowne danie to świetny początek udanego spotkania towarzyskiego. Tym chętniej je przyrządzam, że robi się je łatwo i szybko, wystarczy jedna duża patelnia i drewniana łyżka do mieszania risotta.
I wreszcie - dla mnie jeden z istotniejszych argumentów przemawiający za tym risotto, ale być może nie dla wszystkich z Was, dlatego wspominam o nim na końcu - danie jest lekkie. Jedna porcja to - w zależności od wykorzystanych składników (wartości % tłuszczu w  śmietanie, ilości krewetek) od 280 do 340 kcal. Mimo, że na pierwszy rzut oka może wydawać się niewielka - zapewniam, że świetnie zaspokaja nawet męski głód (sprawdzone w praktyce :) ).


Wykonanie risotta jest proste i czyha w nim tylko jedna niewielka pułapka - postarajcie się nie przypalić cebulki szkliwiąc ją n patelni, bo gdy zbrązowieje, gotowe risotto będzie miało bury a nie złocisty kolor.Nie ma to na szczęście wpływu na smak, więc konsekwencje zbytniego przysmażenia cebulki nie są zbyt groźne :)


Risotto z Bazylią i Krewetkami

Pomysł: FitFoodFan 
Wartości odżywcze 1 porcji: 340kcal, 21g białka, 43g węglowodanów, 9,5g tłuszczu

Składniki 
/2 porcje/
  • 2 łyżki oliwy
  • 100g białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g ryżu do risotto*
  • 100ml wina białego
  • 500ml bulionu
  • szczypiorek
  • 250g krewetek
  • 30g śmietany 18%**
  • sok i skórka z cytryny
  • bazylia - świeże listki
  • sól, pieprz
* Dla wersji niskowęglowodanowej można użyć ryżu proteinowego np. od Ciao Carb
** Zamiast śmietany 18% można użyć śmietanki do kawy 10% - danie będzie nieco słodsze, delikatniejsze w smaku, ale też nieco rzadsze, o mniej kremowej konsystencji.

Wykonanie 
  • Poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oliwie (nie przypalić bo risotto będzie miało brzydki kolor!!).
  • Dodać suchy ryż, mieszać 2 minutki, aż ryż wchłonie oliwę i puszczony przez cebulę sok.
  • Dolać wino - jednym chlustem.
  • Gdy wino wyparuje, partiami przez 15 minut dolewać bulion, po 1-2 chochelki.
  • Dodać posiekany szczypiorek, krewetki i śmietanę, gotować jeszcze 5 minut na niewielkim ogniu.
  • Na koniec dodać sok z cytryny.
  • Danie udekorować na talerzach całymi listkami bazylii i skórką start z cytryny - można zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, ja użyłam specjalnego urządzenia do robienia ozdobnych zawijasów ze skórki cytrynowej.

Polecam to danie szczególnie na letnią porę roku, gdy nie zawsze mamy ochotę na gorący obiad,  dodanie mu orzeźwiającej nuty cytryny i bazylii sprawia, że właśnie w słoneczne dni danie to smakuje wyjątkowo dobrze.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…