Przedstawiam Wam dziś danie, które często gości na moi stole i warte jest polecenia z wielu powodów.
Pi pierwsze - jest najzwyczajniej w świecie pyszne. Smaki krewetek i bazylii oraz kremowego sosu świetnie się ze sobą łączą tworząc lekką kompozycję smakową, orzeźwiającą, ale dobrze zbalansowaną, w której żaden smak nie wysuwa się zbytnio na pierwszy plan. Jest więc kwaskowatość cytryny, ale zrównoważona słodką śmietanką, jest nuta bazylii, której świetnie wtóruje morski smak krewetek.
Danie bardzo wdzięczni prezentuje się na stole - z tego powodu chętnie przygotowuję je dla gości, bo efektowne danie to świetny początek udanego spotkania towarzyskiego. Tym chętniej je przyrządzam, że robi się je łatwo i szybko, wystarczy jedna duża patelnia i drewniana łyżka do mieszania risotta.
I wreszcie - dla mnie jeden z istotniejszych argumentów przemawiający za tym risotto, ale być może nie dla wszystkich z Was, dlatego wspominam o nim na końcu - danie jest lekkie. Jedna porcja to - w zależności od wykorzystanych składników (wartości % tłuszczu w śmietanie, ilości krewetek) od 280 do 340 kcal. Mimo, że na pierwszy rzut oka może wydawać się niewielka - zapewniam, że świetnie zaspokaja nawet męski głód (sprawdzone w praktyce :) ).
Wykonanie risotta jest proste i czyha w nim tylko jedna niewielka pułapka - postarajcie się nie przypalić cebulki szkliwiąc ją n patelni, bo gdy zbrązowieje, gotowe risotto będzie miało bury a nie złocisty kolor.Nie ma to na szczęście wpływu na smak, więc konsekwencje zbytniego przysmażenia cebulki nie są zbyt groźne :)
Risotto z Bazylią i Krewetkami
Składniki
/2 porcje/
- 2 łyżki oliwy
- 100g białej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100g ryżu do risotto*
- 100ml wina białego
- 500ml bulionu
- szczypiorek
- 250g krewetek
- 30g śmietany 18%**
- sok i skórka z cytryny
- bazylia - świeże listki
- sól, pieprz
* Dla wersji niskowęglowodanowej można użyć ryżu proteinowego np. od Ciao Carb
** Zamiast śmietany 18% można użyć śmietanki do kawy 10% - danie będzie nieco słodsze, delikatniejsze w smaku, ale też nieco rzadsze, o mniej kremowej konsystencji.
** Zamiast śmietany 18% można użyć śmietanki do kawy 10% - danie będzie nieco słodsze, delikatniejsze w smaku, ale też nieco rzadsze, o mniej kremowej konsystencji.
Wykonanie
- Poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oliwie (nie przypalić bo risotto będzie miało brzydki kolor!!).
- Dodać suchy ryż, mieszać 2 minutki, aż ryż wchłonie oliwę i puszczony przez cebulę sok.
- Dolać wino - jednym chlustem.
- Gdy wino wyparuje, partiami przez 15 minut dolewać bulion, po 1-2 chochelki.
- Dodać posiekany szczypiorek, krewetki i śmietanę, gotować jeszcze 5 minut na niewielkim ogniu.
- Na koniec dodać sok z cytryny.
- Danie udekorować na talerzach całymi listkami bazylii i skórką start z cytryny - można zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, ja użyłam specjalnego urządzenia do robienia ozdobnych zawijasów ze skórki cytrynowej.
Polecam to danie szczególnie na letnią porę roku, gdy nie zawsze mamy ochotę na gorący obiad, dodanie mu orzeźwiającej nuty cytryny i bazylii sprawia, że właśnie w słoneczne dni danie to smakuje wyjątkowo dobrze.
pyszne:)
OdpowiedzUsuńpycha, pycha, pycha!
OdpowiedzUsuńNie ma doświadczenie z krewetkami - dodać gotowane czy one dojdą same w risotto?
OdpowiedzUsuń