Przejdź do głównej zawartości

Sernik nowojorski - 2 przepisy w 1 - Full Wypas & Ultra Light


Wracam do testu dietetycznego - czyli sprawdzania w praktyce tezy, że niedietetyczne jest lepsze niż light. Pokazywałam Wam już buraczany torcik czekoladowy (rzadko mi się to zdarza, ale gdy go sobie przypominam naprawdę cieknie mi ślinka...), który był tym lżejszym ciastem z zaserwowanych nieświadomym testu gościom (nieświadomym do czasu, na koniec oczywiście wprowadziłam ich w temat, żeby poznać ich opinie).
Drugie z ciast to sernik nowojorski - ciasto przepyszne, wbrew pozorom proste w przygotowaniu, ale trzeba je zrobić z wyprzedzeniem. Klasyczny wypiek obecny w każdej nowojorskiej cukierni. Na blogach można znaleźć liczne wariacje poprawiające lub urozmaicające go, ale moim zdaniem balans słodyczy, kwaskowatości, gładkości smaku w tym cieście jest tak perfekcyjny, że żal zabijać tę równowagę dodatkami. 

Co różni sernik nowojorski od innych serników:
  • jest pieczony w kąpieli wodnej (nie bójcie się, to tylko groźnie brzmi)
  • oprócz sera, w jego masie jest także śmietana
Są dwie podstawowe wersje tego ciasta - podawana z karmelem oraz smarowana kwaśną śmietaną. Jak przystało na wersję full wypas - wybrałam opcję karmelową, a właściwie kajmakową.
Wiem, że większość z Was zagląda na tego bloga w poszukiwaniu lekkich, a nie rozpasanych przepisów ;) dlatego tym razem podam przepis "2 w 1" i zestawię ze sobą przepis w wersji pełnokalorycznej i taki, z którego zwykle sama korzystam, w lżejszym wydaniu.

Uwaga - warto doczytać przepis do końca ;)





Sernik nowojorski z kajmakiem lub karmelem - wersja ultra light i full wypas

Pomysł: FitFoodFan 
Składniki 
Kursywą podałam składniki stosowane przeze mnie w wersji light tego ciasta 
  • 80g masła / 2 banany
  • 200g ciastek typu digestive / 100g ciastek digestive + 30g płatków owsianych*
  • 1kg twarogu 18% tłuszczu / 1kg twarogu 4%, ale uwaga - z firmy OZO, jest bardziej zwarty niż jakikolwiek inny jakiego próbowałam i z nim sernik się nie rozpływa ani nie rozpada
  • 200g cukru / 120g
  • 30g mąki ziemniaczanej / bez zmian
  • 2Ł soku z cytryny / bez zmian
  • 5 jajek / 2 jajka + 1 żółtko
  • 200g śmietany 22% / 200g śmietany 12% gęstej
* Zmniejszenie ilości ciastek nie ma najmniejszej szkody dla ciasta - przy 200g krucha podstawa jest bardzo gruba - ale jak wypas, to wypas

Dodatkowo

Wykonanie 
  • Ciastka rozgnieść na drobno (a płatki owsiane zmielić) i wymieszać z roztopionym masłem (lub odpowiednio z rozgniecionym widelcem bananem)
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasteczkową masę wygnieść palcami w formie, schłodzić minimum pół godziny w lodówce.
  • Wszystkie składniki masy sernikowej umieścić w misce i zmiksować na wolniutkich obrotach lub wymieszać łyżką/widelcem - starać się jak najmniej napowietrzyć masę (inaczej sernik najpierw urośnie a potem opadnie tworząc brzydkie dziury i spękania).
  • Masę sernikową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód.
  • Formę owinąć folią aluminiową, żeby zabezpieczyć ciasto przed dostaniem się do niego wody w czasie pieczenia. Umieścić formę w naczyniu żaroodpornym i nalać do niego wrzącej wody do wysokości masy sernikowej.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić formę z sernikiem i piec 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec dodatkowe 30-40 minut, aż sernik będzie z wierzchu mocno ścięty i będzie miał wyraźnie zbitą strukturę.
  • Studzić minimum godzinę w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyjąć z formy i ostudzić do końca.
  • Smarowanie masą:
    • kajmak podgrzewać krótko, na raty (żeby się nie spalił) w mikrofalówce, seriami po maksymalnie 30 sekund, w przerwach mieszać. Gdy będzie miał smarowalną konsystencję, szybciutko rozsmarować go po powierzchni sernika, można zrobić ozdobne wzorki i zawijasy.
    • dip karmelowy Walden Farms nie wymaga podgrzewania, po prostu rozsmarować po powierzchni ciasta.
  • Ciasto wstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Musi się porządnie schłodzić, wtedy jest najsmaczniejsze.

A teraz smaczek dla cierpliwych, którzy doczytali post do końca - różnice w wartościach kalorycznych kawałka ciasta (kroiłam na 12 kawałków)

Wartości odżywcze 1 kawałka FullWypas493kcal, 12,4g białka, 46,1g węglowodanów, 36,5g tłuszczu
Wartości odżywcze 1 kawałka UltraLight215kcal, 9,5g białka, 26,1g węglowodanów, 8,6g tłuszczu


    Komentarze

    1. wersja ultra light podbiła moje serce!

      OdpowiedzUsuń
    2. ile ja się narobiła już nowojorskich w wersji full wypas i light:) chyba dlatego, że są takie proste- wszystko di miski, mieszamy, pieczemy:) też zawsze robię Z wyprzedzeniem. moją wersję light (klasyczną i dyniową) niebawem będzie można zobaczyć na kanale- robię w niej jeszcze więcej zamieszania niż Ty (o dziwo, bo jesteś Mistrzynią dietetycznej zadymy:P)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mistrzyni dietetycznej zadymy? Przecudne określenie, uwielbiam Cię :) ! Czekam na dyniowego nowojorczyka w Twoim wydaniu!

        Usuń
    3. Ja najbardziej lubię ze śmietaną na wierzchu... Ale z karmelem też musi być pysznie :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Odchudzony dyniowy nowojorski już jest-zapraszam do mnie:)

      OdpowiedzUsuń
    5. Super ten sernik, ślinka cieknie!!!!
      I Twój fantastyczny blog dodaję do obserwowanych :D i będę zaglądać !!!

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Popularne posty z tego bloga

    Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

    Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
    Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

    Objętość - z filiżanki na mililitry
    (wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
    1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
    3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
    2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
    1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
    1/3 filiżanki = 5 ły…

    Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

    Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
    Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
    Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

    Owsiane ciasto bananowo-daktylowe z kremem czekoladowym 85% kakao

    Tym razem przepis wypatrzony na blogu Arbuzowedaiquiri - wiedziałam od pierwszego przeczytania, że muszę go zrobić - i oto jest. Ciasto owsiano-daktylowo-bananowe warte grzechu i warte polecenia z przynajmniej trzech powodów: po pierwsze jest pyszne. Po drugie nie zawiera dodatku cukru. Po trzecie nie zawiera mąk. A przy tym jest proste do zrobienia. Więc powodów jest nawet więcej niż trzy :) Ciasto ma bardzo głęboki smak, intensywny ale jednocześnie stonowany - połączenie smaków jest harmonijne i daje całościowe doznanie, nie jest to kawalkada smaków, która atakuje kubeczki smakowe tylko powolna, ciepła, spokojna pyszność. Ciasto kojarzy mi się zimowo i jest doskonałym dodatkiem do wieczornej herbaty gdy zima za oknem - która jak na złość w nosie ma to, że ja mam jej dość i bardzo bym chciała doszukać się w ogrodzie hiacyntów nieśmiało wychylających zielone pędy ze zmarzniętej ziemi. Jeśli nie próbowaliście dotąd ciasta pieczonego na bananowej bazie (polecałam Wam już to rozwiązanie…