Drugie z ciast to sernik nowojorski - ciasto przepyszne, wbrew pozorom proste w przygotowaniu, ale trzeba je zrobić z wyprzedzeniem. Klasyczny wypiek obecny w każdej nowojorskiej cukierni. Na blogach można znaleźć liczne wariacje poprawiające lub urozmaicające go, ale moim zdaniem balans słodyczy, kwaskowatości, gładkości smaku w tym cieście jest tak perfekcyjny, że żal zabijać tę równowagę dodatkami.
Co różni sernik nowojorski od innych serników:
- jest pieczony w kąpieli wodnej (nie bójcie się, to tylko groźnie brzmi)
- oprócz sera, w jego masie jest także śmietana
Są dwie podstawowe wersje tego ciasta - podawana z karmelem oraz smarowana kwaśną śmietaną. Jak przystało na wersję full wypas - wybrałam opcję karmelową, a właściwie kajmakową.
Wiem, że większość z Was zagląda na tego bloga w poszukiwaniu lekkich, a nie rozpasanych przepisów ;) dlatego tym razem podam przepis "2 w 1" i zestawię ze sobą przepis w wersji pełnokalorycznej i taki, z którego zwykle sama korzystam, w lżejszym wydaniu.
Uwaga - warto doczytać przepis do końca ;)
Sernik nowojorski z kajmakiem lub karmelem - wersja ultra light i full wypas
Kursywą podałam składniki stosowane przeze mnie w wersji light tego ciasta
- 80g masła / 2 banany
- 200g ciastek typu digestive / 100g ciastek digestive + 30g płatków owsianych*
- 1kg twarogu 18% tłuszczu / 1kg twarogu 4%, ale uwaga - z firmy OZO, jest bardziej zwarty niż jakikolwiek inny jakiego próbowałam i z nim sernik się nie rozpływa ani nie rozpada
- 200g cukru / 120g
- 30g mąki ziemniaczanej / bez zmian
- 2Ł soku z cytryny / bez zmian
- 5 jajek / 2 jajka + 1 żółtko
- 200g śmietany 22% / 200g śmietany 12% gęstej
* Zmniejszenie ilości ciastek nie ma najmniejszej szkody dla ciasta - przy 200g krucha podstawa jest bardzo gruba - ale jak wypas, to wypas
Dodatkowo
- puszka masy kajmakowej / dip karmelowy 0kcal Walden Farms (brawa dla Nesji ;)
Wykonanie
- Ciastka rozgnieść na drobno (a płatki owsiane zmielić) i wymieszać z roztopionym masłem (lub odpowiednio z rozgniecionym widelcem bananem)
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasteczkową masę wygnieść palcami w formie, schłodzić minimum pół godziny w lodówce.
- Wszystkie składniki masy sernikowej umieścić w misce i zmiksować na wolniutkich obrotach lub wymieszać łyżką/widelcem - starać się jak najmniej napowietrzyć masę (inaczej sernik najpierw urośnie a potem opadnie tworząc brzydkie dziury i spękania).
- Masę sernikową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód.
- Formę owinąć folią aluminiową, żeby zabezpieczyć ciasto przed dostaniem się do niego wody w czasie pieczenia. Umieścić formę w naczyniu żaroodpornym i nalać do niego wrzącej wody do wysokości masy sernikowej.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić formę z sernikiem i piec 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec dodatkowe 30-40 minut, aż sernik będzie z wierzchu mocno ścięty i będzie miał wyraźnie zbitą strukturę.
- Studzić minimum godzinę w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyjąć z formy i ostudzić do końca.
- Smarowanie masą:
- kajmak podgrzewać krótko, na raty (żeby się nie spalił) w mikrofalówce, seriami po maksymalnie 30 sekund, w przerwach mieszać. Gdy będzie miał smarowalną konsystencję, szybciutko rozsmarować go po powierzchni sernika, można zrobić ozdobne wzorki i zawijasy.
- dip karmelowy Walden Farms nie wymaga podgrzewania, po prostu rozsmarować po powierzchni ciasta.
- Ciasto wstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Musi się porządnie schłodzić, wtedy jest najsmaczniejsze.
A teraz smaczek dla cierpliwych, którzy doczytali post do końca - różnice w wartościach kalorycznych kawałka ciasta (kroiłam na 12 kawałków)
Wartości odżywcze 1 kawałka FullWypas: 493kcal, 12,4g białka, 46,1g węglowodanów, 36,5g tłuszczu
Wartości odżywcze 1 kawałka UltraLight: 215kcal, 9,5g białka, 26,1g węglowodanów, 8,6g tłuszczu
wersja ultra light podbiła moje serce!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
Usuńile ja się narobiła już nowojorskich w wersji full wypas i light:) chyba dlatego, że są takie proste- wszystko di miski, mieszamy, pieczemy:) też zawsze robię Z wyprzedzeniem. moją wersję light (klasyczną i dyniową) niebawem będzie można zobaczyć na kanale- robię w niej jeszcze więcej zamieszania niż Ty (o dziwo, bo jesteś Mistrzynią dietetycznej zadymy:P)
OdpowiedzUsuńMistrzyni dietetycznej zadymy? Przecudne określenie, uwielbiam Cię :) ! Czekam na dyniowego nowojorczyka w Twoim wydaniu!
UsuńJa najbardziej lubię ze śmietaną na wierzchu... Ale z karmelem też musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
OdpowiedzUsuńOdchudzony dyniowy nowojorski już jest-zapraszam do mnie:)
OdpowiedzUsuńLecę oglądać!!
UsuńSuper ten sernik, ślinka cieknie!!!!
OdpowiedzUsuńI Twój fantastyczny blog dodaję do obserwowanych :D i będę zaglądać !!!