Pizza niskowęglowodanowa słonecznikowo-fistaszkowa i kolejny test dodatków spożywczych - tym razem z gumą guar
Po dość udanej próbie z ubiegłego tygodnia w ten weekend zrobiłam ponowne podejście do chrupkiej pizzy niskowęglowodanowej. Nie pomyślcie sobie, że jestem zadufana w sobie i bardzo zarozumiała, ale ten eksperyment na głowę pobił efekt ubiegłotygodniowej pizzy. Pizza w wydaniu z tego weekendu ma bazę z odtłuszczonych mąk słonecznikowej (tej jest większość) i fistaszkowej (tej jest mniej, to mąka z orzeszków ziemnych, tych samych, z których robi się masło orzechowe).
Ciasto pizzy z tego przepisu jest niesamowicie kruche, chrupiące, i bardzo aromatyczne - pachnie jak przypieczona skórka chleba słonecznikowego kiedy niesie się jeszcze ciepły bochenek tuż po wyjściu z piekarni (prawda, że wtedy właśnie smakuje najlepiej?). O ile zapach słonecznika czuć po wyjęciu samego spodu z piekarnika, o tyle po dodaniu dodatków na wierzch daje się im nieco zdominować (na plus). Dobór składników na wierzch jest oczywiście kwestią swobodnego wyboru, ale polecam wykorzystanie zielonych oliwek, bo fenomenalnie komponują się ze słonecznikiem.
Niebagatelne znaczenie miało dodanie do ciasta suszonych pomidorów - to i oregano w dużej ilości nadały ciastu włoskiego charakteru i kuszącego aromatu.
Przy tej okazji kontynuowałam swoje eksperymenty z dodatkami spożywczymi, tym razem sięgnęłam po gumę guar. Dzięki niej ciasto dało się rozwałkować, nie rozpadało się - i to pomimo braku glutenu - do ciasta nie wykorzystałam w ogóle tradycyjnej mąki.
Polecam waszej uwadze nowy (chyba nowy, bo do niedawna nie widziałam go na półkach sklepowych) produkt Indykpolu - Kruchy filet z piersi indyka. Doskonałej jakości mięso bez zbędnych dodatków. Skład tego produktu to: filet z indyka, sól, dekstroza,susz warzywny i białka mleka. W porównaniu do innych produktów z chudego mięsa drobiowego, ten ma doskonały skład. Kosztuje odpowiednio więcej, bo około 35zł za kilogram (cena z Auchan), ale zdecydowanie warto w to zainwestować.
W ramach podsumowania powiem tylko jedno: taka pizza w 100% zaspokaja ochotę na niezdrową, wysokowęglowodanową formę pizzy. Po takim obiedzie odczuwałam pełną satysfakcję jeśli chodzi o smak i konsystencję, a także jeśli chodzi o zawartość białka (sporą) i węglowodanów (wręcz przeciwnie :))
NISKOWĘGLOWODANOWA PIZZA SŁONECZNIKOWO-FISTASZKOWA
Pomysł: FitFoodFan
Wartości odżywcze na 1/2 pizzy o średnicy 26cm (Spód, bez dodatków): 285kcal, 25g białka, 13,2g węglowodanów, 14.1g tłuszczu
- 100g odtłuszczonej mąki słonecznikowej
- 15g odtłuszczonej mąki arachidowej (z orzechów ziemnych)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- solidna ilość suszonego oregano
- słodka wędzona papryka
- 1 łyżeczka gumy guar
- 2 suszone pomidory (suche lub oliwy)
- szczypta soli
- 1/3 kulki mozzarelli light,
- 50ml passaty pomidorowej,
- 30g parmezanu
- 70g kruchego fileta z piersi indyka
- garstka zielonych oliwek
Wykonanie
- Suszone pomidory, jeśli są suche - namoczyć w wodzie, osączyć i pokroić na drobne kawałki. Pomidory w zalewie oliwnej porządnie osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i też pokroić na kawałki.
- Wymieszać w misce wszystkie składniki ciasta, ugnieść na jednolitą, lśniącą masę - powinna łatwo odchodzić od brzegów miski.
- Ułożyć kulę ciasta między dwoma kawałkami folii spożywczej i rozwałkować tak cienko jak się da - ciasto będzie chrupkie, o ile surowe nie będzie grubsze niż 1mm
- Gotowy spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 7 minut
- Na gorącym spodzie rozsmarować szybko sos pomidorowy i rozłożyć pozostałe składniki, wstawić do piekarnika jeszcze na 7 minut
- Gotowe!
Mozzarella i indyk? Pyszne dodatki! Mam ochotę na pizzę :)
OdpowiedzUsuń