Przejdź do głównej zawartości

Dietetyczne ciasto proteinowe z malinami i białą czekoladą





Są takie dania, z których jestem bardzo dumna. Nieprzyzwoicie dumna. Pyszne, będące wynikiem eksperymentu, zastosowania nietypowego rozwiązania - moje własne 'dzieła'. To bardzo nieskromne co powiem, ale kiedy spróbowałam tego ciasta, pomyślałam, że jestem genialna :) Ciasto jest bardzo zbliżone smakiem do jednego z moich ulubionych Quest Bar Biała Czekolada i Maliny  - kruchy spód upiekłam z odtłuszczonej mąki kokosowej i odtłuszczonej mąki migdałowej w nim są zatopione żurawiny i kosteczki białej czekolady. Wierzchnia polewa sernikowa ma w sobie mnóstwo malin, a całość polana jest kleksami białej czekolady. Smakuje rozpustnie pysznie. A mimo to ciasto jest lekkie i niskokaloryczne.



Lekkość ciasta udało mi się osiągnąć w wyniku kilku zabiegów:
1) W kruchym cieście zrezygnowałam całkowicie z masła - zamiast tego użyłam banana;
2) Połowę mąki zastąpiłam odtłuszczonymi, niskowęglowodanowymi mąkami: kokosową i migdałową;
3) Zamiast cukru użyłam czystego erytrolu i ekstraktu owocu mnicha - roślinnych, niskokalorycznych słodzideł (korzystałam z nich też przy sernikobiszkopcie i w tamtym poście znajdziecie o nich więcej informacji)
4) Biała czekolada - wybrałam białą czekoladę bez cukru, słodzoną maltitolem;
5) Polewa z białej czekolady; do pokrycia całej blachy warstwą białej czekolady wystarczyło mi mniej niż pół tabliczki czekolady! Sekret tkwi w rozpuszczeniu czekolady z mlekiem do zyskania dość wodnistej konsystencji. W ten sposób na każdym kawałku ciasta znajduje się biała czekolada, która ma tak intensywny smak, że choć jest jej stosunkowo niewiele, ma się wrażenie, że cała sernikowa polewa składa się z białej czekolady :) Zapamiętajcie ten trik!

W dużej misce zmieszać ze sobą 3 rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon, sól, izolat białka, erytrol i lo han guo. 

Zmieszać ze sobą mokre i suche składniki ciasta. Gotową masę wylać do  formy silikonowej, piec 12 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.

Zostawić kruchy spód do wystudzenia.

W misce zmieszać serek z Sukrinem i malinami.

Posiekaną czekoladę podgrzać na niedużym ogniu, podlać mlekiem do uzyskania bardziej wodnistej konsystencji. 




Lekkie Migdałowe Ciacho proteinowe z sernikową polewą z malin i białej czekolady

Pomysł: FitFoodFan 

Składniki (blacha 24cm)
  • 100g pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 50g odtłuszczonej mąki kokosowej drobnej lub gruboziarnistej (użyłam mąki Tomvital)
  • 50g odtłuszczonej mąki migdałowej (użyłam mąki Afruse)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40g Sukrinu (erytrol)
  • 1 1/2 łyżki Lo Han Guo
  • 75g dojrzałego banana
  • szczypta soli
  • jajko
  • 30g bezsmakowego izolatu białka serwatkowego
  • 1 jabłko
  • 30g białej czekolady bez cukru (użyłam białej czekolady marki Torras, uwielbiam opakowania tej marki :) )
  • 60g suszonych żurawin, najlepiej niesłodzonych (kupiłam w Pan Orzeszek)
  • 200g naturalnego serka homogenizowanego (użyłam OSM Garwolin)
  • 60g Sukrinu
  • 50g białej czekolady bez cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 150 mrożonych malin


Wykonanie 
  • Piekarnik nagrzać do 200stopni.
  • W dużej misce zmieszać ze sobą 3 rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon, sól, izolat białka, erytrol i lo han guo. Do mieszanki dodać żurawiny i posiekaną czekoladę. Wymieszać tak, aby każdy kawałek czekolady i każda żurawiny były obtoczone mąką.
  • W osobnej misce rozgnieść banana i wymieszać z jajkiem. Dodać zblendowane na puree jabłko (ze skórką lub bez w zależności od tego czy zależy nam na dodatkowej porcji błonnika).
  • Zmieszać ze sobą mokre i suche składniki ciasta. Gotową masę wylać do  formy silikonowej, piec 12 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
  • W misce zmieszać sserek z Sukrinem i malinami.
  • Masę serową rozprowadzić na wystudzonym spodzie.
  • Posiekaną czekoladę podgrzać na niedużym ogniu, podlać mlekiem do uzyskania bardziej wodnistej konsystencji. Nie zwiększać ilości mleka, bo czekoladowa masa nie stężeje.
  • Po całej masie serowej rozlać kleksy polewy z białej czekolady.
  • Schłodzić do zastygnięcia polewy czekoladowej lub dłużej.
  • Wcinamy :)





Komentarze

  1. Wow wygląda pysznie... Zawsze myślałam, że nie można nazwać czegoś dietetycznym jeśli ma w sobie czekoladę... a tu prosze taka miła niespodzianka ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko dzięki trikowi z jej rozwodnieniem - masa z odtłuszczonego serka smakuje, jakby cała była z czekolady :))

      Usuń
  2. Ale cudo! Dlugo czekalam na nowego posta, ale warto bylo! Musze zrobic cos w tym stylu, a juz na pewno odgapic ten spod. O matko, ale pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Uniwersalny przelicznik kuchennych miar i wag czyli ile waży filiżanka mąki, ile to jest 1 oz oleju i jak przeliczyć F na C?

Wiem, że wiele spośród Was równie często jak ja sięga do anglojęzycznych przepisów. Niby każdy wie ile to uncja, ale gdy czytam przepis zawsze szukam w internecie kalkulatora miar i wag aby sprawdzić czy dobrze liczę. Podobnie z temperaturami pieczenia – tu akurat czuję się bardziej usprawiedliwiona, bo przeliczanie stopni Celsjusza na stopnie Fahrenheita jest nieco bardziej skomplikowane niż proste przemnożenie/podzielenie, ale i tak jest to wiedza na poziomie szkoły podstawowej ;)
Aby ułatwić sobie i Wam raz na zawsze dopasowywanie przepisów anglosaskich do naszego systemu wag i miar objętości przygotowałam listę z odpowiednikami – korzystajcie :)

Objętość - z filiżanki na mililitry
(wielkości podane w filiżankach (cup), łyżkach (TS – tablespoon) lub łyżeczkach (ts – teaspoon) 
1 filiżanka = 16 łyżek = 48 łyżeczek = 240 ml
3/4 filiżanki = 12 łyżek = 36 łyżeczek = 180 ml
2/3 filiżanki = 11 łyżek = 32 łyżeczki = 160 ml
1/2 filiżanki = 8 łyżek = 24 łyżeczki = 120 ml
1/3 filiżanki = 5 ły…

Awokado - szybkie przepisy, triki na przyspieszenie dojrzewania, odmiany, zalety

Zdjęcie pochodzi ze strony bloga http://vladimiria.blogspot.com
Ponieważ zima w pełni i wybór smacznych, pełnowartościowych warzyw i owoców w sklepach staje się coraz skromniejszy (a będzie gorzej! :( ) postanowiłam przybliżyć Wam te produkty, po które warto sięgać w szczególności właśnie teraz, kiedy łatwo doprowadzić organizm do stanu niedoborów ważnych składników odżywczych. Na pierwszy ogień idzie awokado.
Dojrzewanie W sklepach najczęściej możemy znaleźć twarde awokado - niektórzy zrażają się do tego cennego owocu po spróbowaniu zielonej bryłki, której można użyć w celach samoobrony, ale nic dobrego nie da się powiedzieć o jej walorach smakowych :)  Awokado nie osiąga dojrzałości na gałęziach, a dopiero po zerwaniu i to tylko w odpowiednich warunkach: Temperatura - awokado nie dojrzewa w lodówce; jeśli kupisz dojrzałe awokado i chcesz przedłużyć jego trwałość, owiń je szczelnie folią spożywczą tak, aby odciąć dopływ tlenu i przechowuj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.Awokado dojrzewa po…

Chleb jakiego nie znacie czyli jak wykorzystać pulpę z sokowirówki

O tym, że soki z warzyw są kopalnią cennych składników każdy wie (no, prawie każdy). O tym, że dość łatwo jest je zrobić wie ten, kto próbował. Wiele osób zadaje sobie jednak pytanie, czy jest sens robić soki warzywne, skoro tak wielką część wykorzystanych warzyw trzeba wyrzucić? Gdyby ta część była kompletnie bezwartościowa a wszystkie cenne składniki kumulowały się w soku, nie byłoby problemu - ale tak nie jest! Pulpa pozostająca po zrobieniu soku z marchewki, buraczków czy selera jest tak samo, jeśli nie bardziej cenna niż sok.
W procesie robienia soku z warzyw wszystkie węglowodany (głównie cukry) trafiają do soku - pozostała pulpa warzywna nie zawiera węglowodanów. Jednocześnie w soku z warzyw nie ma ani grama białka - całe białko pozostaje w pulpie! To oznacza, że pulpa jest uboga w proste węglowodany za to bogata w cenne białko :) W efekcie 1 kromka buraczkowego pieczywa ma mniej niż 1,5g węglowodanów i prawie 3,5g białka. Piękne proporcje!
Wymyśliłam jak wykorzystać tę pulpę - m…